VIDEO: Vlada usvojila jučerašnje zaključke, stižu policijske snage iz pet gradova USK-a, MUP dobio naredbu za djelovanje!

Danas u Bihaću

VIDEO: Vlada usvojila jučerašnje zaključke, stižu policijske snage iz pet gradova USK-a, MUP dobio naredbu za djelovanje!

Objavljeno na dan 10.06.2019 - 17:13 | Izvor: USKinfo.ba |


Vlada Unsko-sanskog kantona, na sjednici održanoj dana 10.06.2019. godine, uvojila je zaključke sa jučerašnjeg proširenog sastanka kojem su prisustvovali, gradonačelnici i načelnici, predstavnici IOM-a i UNHCR-a, Crvenog križa USK-a. 
 
Da se Vlada i premijer Ružnić nisu šalili, pokazuju danas usvojeni zaključci, a prvi rezultati već su vidljivi na terenu. 
 
Evo i svih zaključaka sa današnje sjednice: 
 
Z A K LJ U Č A K
 
I
Zbog pogoršane sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije na području Unsko-sanskog kantona, zbog sve većeg priliva ilegalnih migranata na Unsko-sanski kanton, a zbog izostanka djelovanja institucija viših nivoa vlasti, zadužuje se Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije da zajedno sa međunarodnim organizacijama utvrde kućni red za migrante smještene u prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona, te urede pravila kretanja van privremenih prihvatnih centara, a sve u cilju zaštite imovine kao i drugih prava i sloboda građana Unsko-sanskog kantona.  
 
II 
Tražimo od Crvenog križa BiH, UNHCR-a i IOM-a pomoć u realizaciji hitnih mjera za osposobljavanje lokacije na Vučjaku, kako bi se izmjestili ilegalni migranti iz urbanih područja.  
 
III
Zadužuje se Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike da u skladu sa svojim nadležnostima održe sastanak sa predstavnicima zdravstvenih ustanova i utvrde plan djelovanja za pružanje medicinske pomoći ilegalnim migrantima na novoj lokaciji.  
 
IV
Zadužuje se Kantonalna uprava za inspekcijske poslove da intenzivira aktivnosti kontrole registriranih i neregistriranih iznajmljivača smještaja ilegalnim migrantima i da se ukinu rješenja za rad registriranim objektima u kojima budu zatečene osobe bez identifikacijskih dokumenata, a protiv ostalih će se pokrenuti zakonom predviđene mjere.        
 
V
Zahtjevamo od policijskih agencija svih nivoa vlasti da u okviru svojih nadležnosti vrše pojačanu i stalnu kontrolu migrantskog vala i kretanja ilegalnih migranata kako bi se smanjio pritisak na Unsko-sanski kanton. 
 
VI
Zahtjevamo od Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine da prestanu prevoziti ilegalne migrante prema Unsko-sanskom kantonu.  
 
VII
Tražimo od entitetskih i državnih vlasti da počnu upravljati migrantskom krizom te primjenjivati strožije mjere za suzbijanje nezakonitih imigracija, trgovine i krijumčarenja ljudima.
 
VIII
Tražimo od predstavnika političkih partija u Bosni i Hercegovini da snažno utiču na svoje predstavnike u entitetskim i državnim institucijama u čijoj je nadležnosti oblast migracija, da hitno djeluju, kako trenutna situacija ne bi bila dovedena do eskalacije.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!