VIDEO - Vlasnici zabrinuti i u gubicima: Kada će kafići u FBiH početi sa radom?

UKIDANJE MJERA

VIDEO - Vlasnici zabrinuti i u gubicima: Kada će kafići u FBiH početi sa radom?

Objavljeno na dan 28.04.2020 - 08:59 | Izvor: USKinfo.ba | mojabih.oslobodjenje.ba


Ugostiteljski objekti zatvoreni su više od mjesec. Preciznih informacija o tome kada bi se u BiH mogli ponovo otvoriti još nema, no jasno je da će tada sve izgledati puno drugačije. Restorani, kafići i drugi ugostiteljski objekti radiće u potpuno drugačijim uslovima - drastične mjere dezinfekcije objekata, ograničen broj gostiju... Vlasnici su na velikom udaru, gubici su veliki, a pomoći od države još nema.

Računi stižu

Vlasnik kafića Red Door Pub Emir Pleh kaže nam da je kao i ostali ugostiteljski radnici zatvorio objekat za vrijeme pandemije. Sačuvao je jednog radnika te pokušao smanjiti sve troškove. No, računi i dalje dolaze u punom iznosu.

- Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da pokušamo ublažiti i smanjiti troškove. Međutim, evo danas su mi stigli neki računi za mart, to ide svojim tokom sve, ističe Pleh.

Ako i kada otvori, pridržavat će se svih naredbi i mjera. Hoće li se raditi sa zaštitnim maskama i rukavicama, hoće li svako ko dođe moći ući, još ne zna.

- Da vam iskreno kažem, jako je teško takve stvari primijeniti u praksi. To zvuči ovako izvodivo. Ako će se tako raditi, onda bolje da se ne otvara nikako dok ne budemo sigurni da je situacija pod kontrolom, smatra Pleh i dodaje da dosad ugostitelji nisu imali nikakvu pomoć.

- Prostor u kojem sam ja nije općinsko vlasništvo. Svakako da ćemo se obratiti općini da vidimo da li ima neka mogućnost pomoći. Svaka pomoć nam je potrebna i dobrodošla je, ali sad-zasad na nju ne računamo, iskren je.

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, kaže kako već razmatraju i prave određene standarde mjera koje bi bile ublažavane na 14 dana, kako bi se pratili rezultati.

- Sve ovo zahtijeva disciplinu, a posebno u onom trenutku kada počnemo s popuštanjem određenih mjera, vraćanjem objekata, trgovina, malih obrta, salona i drugih, posebno onih u zadnjoj fazi koji su dosta rizični, a to je da vraćamo određene skupove ili ugostiteljske objekte, napominje Čerkez.

Nakon ukidanja restriktivnih mjera kretanja i policijskog sata i slika Bihaća se značajno promijenila. Brojni građani, ohrabreni relaksacijom mjera predostrožnosti, iskoristili su lijepo vrijeme da izađu napolje.

- Pa ovo je milina, nezapamćeno proljeće, a mi prinuđeni biti zatvoreni u četiri zida, požalile su nam se dvije gospođe.

Gledaju vas

U obližnjoj trgovini kupci raspravljaju do kada će mjere trajati za firme jer su bez posla, komentara ima i pesimističnih i optimističnih. Na zidovima novi grafiti nikli u koronavrijeme “Oprez, gledaju vas”, “Bijeli zec, crna vuna”, “Distanca”. U ulici iza Vlade USK-a doktor Salihović čisti parking ispred svoje zubarske ordinacije.

- Nadam se da će ovo potrajati još 15-ak dana, najviše mjesec. Otkako je sve ovo sa koronom počelo, nikako ne radim, žali nam se.

I djeca su dobila priliku da izađu van, a iz Kriznog štaba poručuju da su roditelji dužni da pouče djecu da se odgovorno igraju. Sve behara i sve cvjeta na obalama Une, a prvi šetači još nemaju gdje popiti kafu, jer su sve bašte i kafići i dalje zatvoreni.

Pogledajte prilog O kanala:
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!