VIDEO - Vozovi, policajci, svezane oči: CNN objavio navodni video uhapšenih muslimana u Kini

"ODGAJANJE"

VIDEO - Vozovi, policajci, svezane oči: CNN objavio navodni video uhapšenih muslimana u Kini

Objavljeno na dan 08.10.2019 - 08:14 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


CNN je objavio video koji prikazuje na stotine muškaraca sa povezima na očima, a koje, naizgled, pripadnici snaga sigurnosti Narodne Republike Kine organizovano izvode iz vagona vozova. Navodno, riječ je o Ujgurima, muslimanima iz zapadne kineske regije Xinjiang.

Video je dospio do CNN-a tokom prošle sedmice, a kako prenosi poznata američka TV stanica, svezani muškarci su na ljubičastim odijelima imali natpis "Centar Kashgar".

Muškarci su bili obrijanih glava i s rukama zavezanim preko leđa. Stotine muškaraca nadgledalo je desetak muškaraca u uniformama koje sliče uniformama snaga sigurnosti.

Zvanični stav vlasti u zapadnoj pokrajini Xinjiang jeste da je 4. oktobra izvedena akcija hapšenja vezanih za kriminal, a nikako za etnicitet ili religijsku pripadnost uhapšenih.
S druge strane, Kina je proteklih godina optuživana za sistematsko "odgajanje" Ujgura u velikim kampovima, odnosno centrima gdje, navodno, kineske vlasti provode aktivnosti usmjerene ka uništavanju ujgurskog i muslimanskog identiteta.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!