VIDEO: Vrijeme je za ostavku Hoffmana! Pogledajte kakve je gluposti pričao u Bihaću, a onda pobjegao od novinara

Migrantska kriza

VIDEO: Vrijeme je za ostavku Hoffmana! Pogledajte kakve je gluposti pričao u Bihaću, a onda pobjegao od novinara

Objavljeno na dan 15.01.2021 - 09:14 | Izvor: USKinfo.ba |


U Bihaću je jučer održana hitna sjednica Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Na sjednicu su pozvani predstavnici svih relevantnih ustanova i institucija, kada je u pitanju migrantska kriza.

Također, poziv je upućen i predstavnicima sva četiri nivoa vlasti u BiH.

Prije sjednice, zastupnici su obišli kamp Lipa kod Bihaća.

Iako je sjednica bila zatvorena za javnost, novinari su putem zastupnika koji su izlazili ispred sale dobijali informacije.

Nekoliko zastupnika nas je informisalo o agresivnom ponašanju na sjednici Svevlada Hoffmana, savjetnika direktora Granične policije BiH. Međutim, iza takvog ponašanja stoji neznanje i nepoznavanje elementarnih stvari kada je u pitanju njegov resor. Tako jučer na sjednici Hoffman nije znao da naša država ima sa Srbijom potpisan sporazum o readmisiji. Dakle, BiH je cijelo vrijeme trajanja migrantske krize mogla migrante vraćati u Srbiju, budući da je ovaj sporazum potpisan još 2013. godine.


Potpisnici su bili Ivica Dačić i Fahrudin Radončić, kazala je novinarima zastupnica SBB-a u Parlamentu FBiH, Sanela Prašović-Gadžo. Tačnije, desilo se to 05.07.2013. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić potpisali su danas u Beogradu sporazum o readmisiji između Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH kojim se reguliše vraćanje, odnosno predaja i prihvatanje lica čiji je ulazak ili boravak nezakonit, kao i protokol o njegovom provođenju., izvijestili su tada brojni mediji.

"Želim da vam u ime BiH, Savjeta ministara i svoje lično ime čestitam na velikom i istorijskom koraku koji ste napravili ka EU. To za nas druge u regionu, koji iz manje ili više objektivnih razloga nešto kasnimo, predstavlja ohrabrenje. Gospodinu Dačiću i svim građanima Srbije čestitam na tome", rekao je tada Radončić.

Vlada Srbije je 16.08.2013. godine potvrdila ovaj Sporazum.

Također, Hoffman i dalje ne odustaje od teorije kako nijedan migrant nije ilegalno iz Hrvatske vraćen u BiH. Poređenja radi, od našeg MUP-a, odnosno ministra Nermina Kljajića smo dobili podatak da se radi o oko 7200 migranata i to samo u 2020. godini.

Na naše molbe da stane ispred kamera po završetku sastanaka, Hoffman je odgovorio potvrdno, ali zatražio da malo iziđe van objekta kako bi udahnuo svježeg zraka jer je sjednica dugo trajala i odmah se vraća. Naravno, nije se vratio.


ZABRANJENO KOPIRANJE SADRŽAJA
Napomena o autorskim pravima za tekst ovog članka

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio (maksimalno trećinu) ovog autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal USKinfo.ba i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst!

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, i to samo uz dozvolu uredništva portala USKinfo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo:

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!