VIDEO: Zaboravljeni heroji, zakletva čete TO Luke 02.06.1992.godine

Za slobodu Bosne i Hercegovine ova četa je dala 34 šehida i tri zlatna ...

VIDEO: Zaboravljeni heroji, zakletva čete TO Luke 02.06.1992.godine

Objavljeno na dan 14.06.2016 - 19:20 | Izvor: USKinfo.ba | USKinfo.ba


Teritorijalna odbrana Bosne i Hercegovine (TO BiH) bila je prva formalna oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine na početku rata u Bosni i Hercegovini, a 23.juna 1992.godine transformirana je u Armiju BiH.

TO BiH formirana je 8. aprila 1992. godine kao odgovor na velikosrpsku agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Na neki način je TO bila nastavak prijašnje teritorijalne odbrane koja je bila rezervni dio JNA. Njen mirnodopski sastav iznosio je 317.000 vojnika. Od jedinica TO-a odanih predsjedništvu BiH formirana je TO BiH kao državna vojska nezavisne Bosne i Hercegovine.

TO BiH je od početka bila slabo naoružana, jer je JNA u nekim općinama preuzela neka skladišta u kojima se držalo oružje prijašnje TO. Vodstvo Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), koje je formirano isti dan kad i TO BiH, izjavilo je da ne priznaje nadležnost TO BiH nad jedinicama HVO-a, smatrajući TO BiH samo iskompromitiranim nastavkom prijašnje TO.

13. marta 1992. pripadnici TO BIH ulaze u prve borbene okršaje s JNA i srpskim paravojnim formacijama u Bosanskom Brodu i Goraždu. 1. aprila dolazi do sukoba bosansko-hercegovačkih patriota sa Srpskom dobrovoljačkom gardom u Bijeljini, nakon čega srpske snage zauzimaju grad. 5. aprila vrši se mobilizacija TO u Sarajevu i odvijaju se prve borbe između pripadnika TO BIH i JNA te srpskih paravojnih formacija u tom gradu. Kasnije borbe jedinice TO BIH su vodile na prostoru Posavine, Istočne Bosne, Mostara, Tuzle i Bosanske Krajine.

U Bihaću je formirano šest odreda TO i to: Orašac, Brekovica, Vrsta, Centar - Ozimice, Gornje Prekounje i Bakšaiš kao i nekoliko samostalnih četa. Što se tiče ljudstva TO Bihać je brojala 4892 boraca i stariješina te je imala 901 dugu cijev od toga 159 lovačkih pušaka. Na području Bihaća TO je trajala kao vojna formacija od aprila 1992. godine pa do sredine 1993.godine kada je rasformirana. Za taj period poginulo je 73, ranjeno 111 i nestalo 250 boraca i stariješina. Najviše je nestalo na području Kulen Vakufa i orašca 1992. godine gdje je zarobljeno i ubijeno 235 boraca TO Bihać.

Pored odreda postojale u samostalne čete TO i jedna od četa bila je i četa MZ Luke iz koje je za slobodu Bosne i Hercegovine život dala 34 šehida i tri zlatna ljiljana. Borci i stariješine po formiranju Armije Republike Bosne i Hercegovine bili raspoređeni po jedinicama Bihaćkog okruga, a najviše u 1.Bihaćkoj brigadi.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!