(VIDEO) Zaplovio divovski američki razarač vrijedan 4,5 milijardi dolara!

Nazvan prema pokojnom admiralu Elmu Zumwaltu

(VIDEO) Zaplovio divovski američki razarač vrijedan 4,5 milijardi dolara!

Objavljeno na dan 09.12.2015 - 12:13 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Najmoderniji i najveći razarač u historiji američke mornarice i cijelog svijeta zaplovio je niz rijeku Kennebec u američkoj državi Maine na svom putu u Atlantski okean, piše britanski Telegraph .

USS Zumwalt, nazvan prema pokojnom admiralu Elmu Zumwaltu, je ultra-moderni brod dug 186 metara i težak 15.000 tona, a nakon testiranja trebao bi se pridružiti mornarici SAD-a tokom sljedeće godine. Ovaj brod koštao je paprenih 4.5 milijarde dolara, a u planu su još dva primjerka. Cijela klasa dobit će ime Zumwalt, kako je običaj – po prvom brodu.

Kapetan James Kirk jedva je dočekao da zaplovi svojim futurističkim brodom: “Potpuno smo nabrijani da zaplovimo na Zumwaltu. Ovo je presudni korak za posadu i sve one koji su bili uključeni u dizajniranje, gradnju i opremanje ovog fantastičnog broda.”

Iako je 30 metara duži i 6 metara širi od sadašnje klase američkih razarača (Arleigh Burke) na radarima Zumwalt izgleda kao mala ribarska brodica zahvaljujući modernoj tehnologiji prikrivanja (stealth).

Ovaj brod može ploviti brzinom od preko 30 čvorova (56 km/h), a imat će ukupno 140 članova posade, što je više nego upola manje u odnosu na brodove iz prethodne klase.

Naravno, jedan od najimpresivnijih dijelova broda odnosi se na njegovo naoružanje. Zumwalt može kompjutorski navođenim projektilima gađati mete koje su udaljene i do 100 kilometara, a može se opremiti i laserskim oružjem ili elektromagnetskim sistemom za lansiranje projektila.

Ovaj razarač koristit će se za ratovanje na površini mora, borbu protiv neprijateljskih aviona i za pružanje vatrene pomoći prilikom iskrcavanja trupa.

Cijeli razvoj klase koštao je 9.6 milijardi dolara, a originalno je bilo predviđeno da se izgrade 32 broda, no zbog previsokih troškova ta se brojka smanjila na tek tri.

Kelley Campana, koja radi u brodogradilištu koje je napravilo ovaj razarač – Bath Iron Worksu, rekla je za AP da su je prolazili trnci kad je brod uplovio u rijeku.

“Ovo je vrlo uzbudljivo. Ovo je velik dan za biti brodograditelj i Amerikanac. Ovaj brod je prvi u svojoj klasi i nikada nije postojao ni jedan brod koji makar i blizu izgleda kao ovaj. Izgleda kao budućnost” – zaključila je oduševljena radnica brodogradilišta.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!