VIDEO - Zloupotreba lijekova u vrijeme pandemije

BiH

VIDEO - Zloupotreba lijekova u vrijeme pandemije

Objavljeno na dan 06.12.2021 - 09:19 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba / Foto:Bhrt.ba


Od početka pandemije koronavirusa liječnici se susreću i s epidemijom zloupotrebe lijekova, u prvom redu antibiotika. Građani sami sebi određuju terapiju bez konzultacije s ljekarima, što nerijetko dovodi do ozbiljnih posljedica i pogoršanja zdravstvenog stanja.

Iako većina građana sa kojima smo razgovarali kaže da nikada nisu uzimali antibiotike na svoju ruku, statistika kaže drugačije.
 
Prema podacima prije pandemije, u Bosni i Hercegovini se trošilo pet miliona kutija antibiotika godišnje. Pretpostavlja se, iako tačnih podataka još uvijek nema, da je taj broj sada višestruko uvećan. S druge strane, od početka pandemije kako kažu apotekari, dio svake kućne apoteke su vitamini i suplementi, ali i neizostavni brufeni i paracetamoli.

U najvećem bijeljinskom lancu apoteka ističu da građanima savjetuju da se pridržavaju propisane terapije od strane ljekara. Ipak, porasla je prodaja pojedinih lijekova.
 
dr. NIKOLA ROSIĆ, vlasnik lanca ljekarni “Rosić”, Bijeljina
 
"U ovoj pandemiji korone povećana je kupovina vitamina, lijekova, imunostimulatora. U početku se više išlo na antibiotike, sad se to više ne radi, znate.”

Uzimanje lijekova na svoju ruku i zloupotreba antibiotika može da izazove ozbiljne probleme.

dr. ALEKSANDRA RADOJČIĆ, infektologinja
 
“Otežava nam posao jako puno jer to su ljudi koji kasnije imaju jako teške kliničke slike, prvenstveno pričam o Covidu, jer vi ne možete da detektujete uzročnik jer je zamaskiran tim antibiotikom koji je uzet, a onda komplikuje virusnu infekciju, koja se nikad ne liječi antibioticima.”

Pored antibiotika, problem mogu napraviti i lijekovi koji su dio svake kućne apoteke.

dr. SANJA MILOVANOVIĆ, klinička farmakologinja

“Naizgled bezazleni lijekovi koje kupujete bez recepta mogu da izazovu ozbiljna oštećenja, što pojedinačnih organa, ali i ozbiljne multisistemske posljedice da ostave. Paracetamol u nekim dozama koje sam viđala u praksi, uzimanje na 3 do 4 sata u velikim dozama od 1000 miligrama, ne znam iz kog razloga, nama je dovodilo do toga da smo primali pacijente sa teškim oštećenjima jetre.”

Ljekari savjetuju da je prije uvođenja bilo kakve terapije neophodno obaviti pregled i konsultovati se sa svojim porodičnim ljekarom.
 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!