VIDEO - Haos na granici: Poljska suzavcem i vodenim topovima spriječila proboj migranta iz Bjelorusije

Izbio sukob

VIDEO - Haos na granici: Poljska suzavcem i vodenim topovima spriječila proboj migranta iz Bjelorusije

Objavljeno na dan 16.11.2021 - 14:02 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto:Getty Images


Poljske snage upotrijebile su danas suzavac i vodene topove protiv migranata koji pokušavaju ući u zemlju iz Bjelorusije. Neki od migranata na granici bacali su kamenje na poljske snage, saopćilo je ministarstvo odbrane.

Sedmicama se hiljade migranata, uglavnom s Bliskog istoka, okupljaju na bjeloruskoj granici u pokušaju da dođu do Evropske unije. Bjelorusija je optužena da je gurala migrante na granicu u pokušaju destabilizacije EU, što ova država negira.

Odnosi EU i Bjelorusije ozbiljno su zategnuti otkako je dugogodišnji čelnik Aleksandar Lukašenko prošle godine proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima za koje se sumnja da su namješteni, i pokušao ušutkati neslaganje razbijanjem masovnih protesta i hapšenjem političkih protivnika.

EU je uvela sankcije Bjelorusiji nakon izbora i, zajedno sa SAD-om, pojačat će ih nakon krize na granici.

Do sada je ovog mjeseca bilo više od 5.000 pokušaja migranata da pređu granicu s Poljskom iz Bjelorusije, u usporedbi sa samo 88 u cijeloj prošloj godini, navela je poljska granična agencija. Poljsko ministarstvo obrane saopćilo je kako su njihove snage odgovorile na napad migranata na graničnu ogradu u Kuznici.

"Migranti su kamenjem napali naše vojnike i oficire i pokušavaju srušiti ogradu i doći do Poljske. Naše službe upotrijebile su suzavac kako bi ugušile agresiju migranata", objavilo je ministarstvo na Twitteru.

Poljska policija je saopćila da su bjeloruske snage stajale po strani dok se to dogodilo i optužila ih da su migrante snabdijevali šok granatama. BBC-jev reporter na mjestu događaja rekao je da ga peku oči od upotrebe suzavca, dodajući da migranti nisu uspjeli probiti granicu.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!