Vijeće Evrope objavilo izvještaj ''o policijskom zlostavljanju zatvorenika'' u BiH

BiH

Vijeće Evrope objavilo izvještaj ''o policijskom zlostavljanju zatvorenika'' u BiH

Objavljeno na dan 14.09.2021 - 11:02 | Izvor: USKinfo.ba | N1


U izvještaju objavljenom danas, Komitet Vijeća Evrope za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) je pozvao vlasti Bosne i Hercegovine da poduzmu mjere za rješavanje problema policijskog zlostavljanja.

Izvještaj, baziran na ocjenama CPT-a tokom posjete zemlji u junu 2019. i objavljen zajedno s odgovorom BiH vlasti, opisuje brojne navode o fizičkom i psihičkom zlostavljanju, koje bi, po mišljenju Komiteta, po svojoj težini moglo biti okarakterisano kao mučenje. Ti navodi uključuju “mlaćenja, prepadanje vatrenim oružjem te čak i silovanje zatvorenika palicom od strane službenika za provođenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH)”, navodi se u izvještaju.

“Optužbe o zlostavljanju osumnjičenih kriminalaca uključivale su udarce nogama, udarce rukama, šamare i udarce palicama, bejzbol palicama, drvenim daskama i električnim kablovima, koje su im nanijeli kriminalistički inspektori i pripadnici jedinica za posebne intervencije s namjerom da ih prisile na priznanje,” stoji u saopćenju.

Također se u izvještaju napominje da je iz Republike Srpske primljeno manje navoda o zlostavljanju policije nego u 2012. i 2015. Godini.

Izvještaj poziva na “rigorozne mjere za promicanje promjene kulture” unutar policije u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-Neretvanskom Kantonu te u policiji FBiH.

“Ovo, između ostalog, zahtijeva usvajanje mjera kao što su savremene metode istrage zločina i sistem audio i video snimanja policijskih razgovora, kao i garancija da su zdravstveni pregledi osumnjičenih za krivična djela u policijskom pritvoru temeljiti i povjerljivi,” stoji u saopćenju.

Nadalje, u izvještaju je utvrđeno da “istrage o navodnom policijskom zlostavljanju nisu efikasne, jer se niti provode odmah niti temeljito, a istražno tijelo se ne može smatrati nepristrasnim i nezavisnim”..

Foto: AFP/Federico Scoppa
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!