Vijeće ministara BiH uprkos blokadama donijelo odluku o spasu 1,5 miliona eura

BiH

Vijeće ministara BiH uprkos blokadama donijelo odluku o spasu 1,5 miliona eura

Objavljeno na dan 29.11.2021 - 12:48 | Izvor: USKinfo.ba | N1


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na današnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici, utvrdio je Prijedlog međunarodnog sporazuma između Bosne i Hercegovine, s jedne strane, i Evropske unije (EU), s druge strane, o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije Horizon Evropa - Okvirni program za istraživanje i inovacije.

Prijedlog ranije dogovorenog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u daljnju zakonom previđenu proceduru, a za potpisnicu je predložena ministrica civilnih poslova.

Predsjedništvu BiH je također predloženo da s danom potpisivanja ovog sporazuma odobri njegovu privremenu primjenu, a do okončanja postupka ratifikacije.

Vijeće ministara BiH na ovaj način potvrđuje kontinuitet učešća u programu EU-a za istraživanje i inovacije od 2009. godine i stvara uslove za primjenu ovog sporazuma kojim je EU omogućio naučno-istraživačkim organizacijama iz BiH da učestvuju u Programu Horizon Evropa od njegovog početka, 1. januara 2021. godine, i iskoriste svoj istraživački i inovacijski potencijal.

Evropska unija će potpisati ugovore s pravnim licima iz Bosne i Hercegovine kojima su odobreni projekti u konkursnoj proceduri tokom 2021. godine.
Bosna i Hercegovina je za učešće u ovom programu obezbijedila plaćanje ulazne karte koja će u 2021. godini, prema procjenama EU-a, iznositi 1.545120,00 eura, s tim da će dio biti finansiran iz fonda IPA.

Horizon Evropa je sedmogodišnji program EU-a, nasljednik programa Horizont 2020 u kojem je Bosna i Hercegovina učestvovala kao pridružena zemlja u periodu trajanja programa od 2014. do 2020. godine.

Riječ je o ključnom programu finansiranja EU-a za istraživanje i inovacije s budžetom od 95,5 milijardi eura. Program, između ostalog, finansira istraživanja o klimatskim promjenama, pomaže u dostizanju ciljeva održivog razvoja UN-a, povećava konkurentnost, olakšava saradnju i jača uticaj istraživanja i inovacija na razvoj.

Foto: Fena/Vijeće ministara BiH
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!