Vijeće roditelja Richmond Park Schools Bihać: Tražimo hitno puštanje na slobodu Fatiha Keskina

POKRENULI PETICIJU

Vijeće roditelja Richmond Park Schools Bihać: Tražimo hitno puštanje na slobodu Fatiha Keskina

Objavljeno na dan 07.12.2019 - 13:07 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Vijeće roditelja Richmond Park Schools Bihać izrazilo je nezadovoljstvo zbog postupanja prema direktoru ove škole Fatihu Keskinu, te traže da hitno bude pušten na slobodu.

"Kako smo kao roditelji zabrinuti o načinu postupanja prema direktoru ove škole, očekujemo informaciju o daljnjem razvoju situacije oko postupanja prema direktoru. Stoga ovim putem tražimo da u najkraćem vremenu informišete Vijeće roditelja o razlozima hapšenja", istaknuto je u saopćenju Vijeća roditelja koje potpisuje predsjednik Ermin Hajder.

Navode i da od nadležnih institucija traže da u postupanju prema Keskinu u potpunosti primijene načelo nevinosti "sve dok se u odgovarajućem postupku dokaže bilo kakva odgovornost". Traže da se pusti na slobodu i da svoje pravo na dokazivanje nevinosti dokaže bez bilo kakvih pritisaka, propisanih Ustavom BiH, zakonima i drugim propisima-konvencijama.

Istakli su kako je profesor Fatih Keskin prije svega dobar čovjek i nastavnik. Pozvali su sve građane da, ukoliko žele, daju svoju podršku putem online Otvorenog pisma koji su pokrenule njegove kolege iz Bihaća koje možete potpisati ovdje.

Pismo je do sada potpisalo više od 1.260 njegovih kolega, studenata, učenika, roditelja i brojni građani.

"Gospodin Keskin je uzoran građanin grada Bihaća, divan suprug i otac dva rođena Bišćana, profesor koji se trudi da prenese sva svoja znanja, vještine i kvalitete na svoje učenike, profesor koji već godinama uspješno vodi kolektiv Richmond Parka Bihać, trenutno najuspješnije obrazovne institucije Unsko-sanskog kantona. Za to vrijeme je izveo pet generacija učenika, s izvanrednim rezultatima kako domaćem tako i na međunarodnom nivou. Njegovi učenici su danas studenti prestižnih fakulteta, a mnogi od njih uspješni poslovni ljudi u Bosni i Hercegovini", navodi se u opisu pisma.

Keskin je uhapšen 3. decembra, a Služba za poslove sa strancima BiH mu je ukinula boravak u našoj državi. Kako je rekao njegov advokat Nedim Ademović, razlog za ovakav postupak bh. vlasti su navodi da Keskin predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH.

Inače, Keskin već 20 godina ima stalni boravak u BiH. Služba za poslove sa strancima BiH u septembru je poništila boravišne dozvole za četiri turska državljanina.

Učenici, uposlenici i prijatelji škole Richmond Park Collegea u Bihaću za utorak su najavili proteste na gradskom trgu ispred Općine Bihać ili trgu ispred džamije Fethija u vremenskom periodu od 11:55 sati do 12:55 sati.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!