Vili Beroš: Brojevi nisu dobri, morali smo ovako reagirati

HRVATSKA

Vili Beroš: Brojevi nisu dobri, morali smo ovako reagirati

Objavljeno na dan 27.11.2020 - 08:15 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš se još kod kuće oporavlja od korona virusa.

"Ako sagledavamo širu sliku i kontekst, čarobnog štapića nema. Ove mjere su rezultat promišljanja naših stručnjaka. One se ne donose ishitrenom odlukom nego praćenjem trendova. Brojevi nisu dobri, brojevi rastu. Morali smo reagirati na ovakav način,. Samo povećana odgovornost svakog od nas može dovesti do rješenja", rekao je Vili Beroš za RTL i dodao:

"Struka je ta koja je pratila situaciju. Teško bi bilo da je bilo drugačije. Osnovni cilj je smanjiti preopterećenje zdravstvenog sustava, a on je postignut. Pokušavali smo balansirati situaciju. Kada smo vidjeli rast, preporučili smo nove mjere", istaknuo je.

"Ne bih donio odluku o novim mjerama ranije"

Na pitanje da se samo njega pitali, bi li ovakvu odluku donio ranije, Beroš je rekao:


"Ne bih, svi smo zajedno u tome. Kao vladin tim. Što od početka činimo", kazao je.

Na pitanje o tome kada bi se trebali vidjeti rezultati novih mjera odgovara: "Kao što epidemiolozi predviđaju tri, tri i pol do četiri tjedna je vrijeme kad ćemo vidjeti učinke ovih mjera."

Beroš o Božiću: Živimo u novom normalnom

Na pitanje je li prerano da se usudi prognozirati kakav će biti Božić, Beroš je rekao:

"Živimo u okvirima novog normalnog, bitno je da bude miran. Da budemo u užem krugu obitelji i pri tome se odgovorno ponašati", naglasio je.

Sljedeće pitanje je bilo - hoćete li početi kažnjavati ljude jer ne nose maske?


"Nerado razmišljamo o kaznama, ali ako će se pojedinci i dalje ponašati i ugrožavati druge, moguće je da će se razgovarati o tome i da ćemo pribjeći tim mjerama, nerado. Teoretski je moguće kažnjavanje onih koji ne nose masku", naglasio je i dodao: "Uvažavamo relevantne projekcije, ali upravo ovim strožim mjerama nastojimo stati na kraj tim crnim projekcijama", rekao je Beroš.

"Dolaskom cjepiva nećemo u jednom trenutku biti riješeni problema"

"Dolaskom cjepiva nećemo u jednom trenutku biti riješeni problema. Nema alternative odgovornosti građana. Očekujmo cjepivo i nadajmo mu se, no to neće biti u jednom trenutku i čarobnim štapićem za sve. Dakle nema alternative odgovornosti", kazao je.

"Nisam siguran da cijepljenje treba biti obavezno.Vjerujem u odgovornost naših građana, da će prepoznati važnost cijepljenja. Mnoge su bolesti iskorijenjene cijepljenjem", rekao je Beroš.

Za subotu se preko društvenih mreža najavljuje prosvjed, za slobodu izbora, za slobodno kretanje, za slobodno disanje...

"Uvažavam sve slobode, ali nalazimo se u vrlo specifičnim okolnostima. Virus ugrožava naše živote, naše sugrađane. Preko pedeset naših sugrađana umire dnevno ne možemo. Ignorirati to bi bilo jako opasno", kazao je na kraju Vili Beroš.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!