Vlada FBiH od privatizacije u 2016. zaradila 80,6 mil KM, ekonomisti upozoravaju da je to malo

EKONOMIJA

Vlada FBiH od privatizacije u 2016. zaradila 80,6 mil KM, ekonomisti upozoravaju da je to malo

Objavljeno na dan 07.04.2017 - 12:21 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Vlada Federacije BiH usvojila je u četvrtak izvještaj o realizaciji Programa rada Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH (APF) za 2016. godinu. U izvještaju se navodi da je Vlada od privatizacije zaradila ukupno 80.679.934 KM, a prihod je ostvaren od prodaje dionica u preduzećima putem berze i u postupku male privatizacije.

Samo u prošloj godini APF je putem berze prodala udjele u velikim preduzećima poput Bosnalijeka i Fabrike duhana Sarajevo.

Ekonomisti upozoravaju da ovakav način prodaje Vladinog udjela u velikim kompanijama nije bilo ispravno rješenje. Vlada je, smatraju, trebala pronaći načina kako da poveća vrijednost vlastitog udjela u kompanijama koje je odlučila dati u prodaju.

- Vlada može razmisliti i o potpuno drugom scenariju, a to je dokapitalizacija ili otkup udjela od manjih dioničara kako bi se osiguralo suvereno upravljanje kompanijom, ista revitalizirala, te značajno povećala njena vrijednost. Tek onda bi se možda isplatilo prodati kompaniju za veliki novac – upozorila je nedavno za Patriju makroekonomistica Adisa Omerbegović-Arapović, komentarišuću odluku Vlade FBiH da proda 45 posto udjela u Sarajevo-osiguranju. 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!