Vlada RS-a smijenila čelnike Inspektorata RS-a koji nisu poništili diplomu Osmici

NEPOSLUŠNI INSPEKTORI

Vlada RS-a smijenila čelnike Inspektorata RS-a koji nisu poništili diplomu Osmici

Objavljeno na dan 31.10.2019 - 13:58 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Odluka Inspektorata RS-a da u skladu sa zakonskim ovlaštenjima odgodi poništenje diplome direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću došla je na naplatu: Vlada RS-a na današnjoj sjednici smijenila je vršiteljicu dužnosti direktora Inspektorara RS-a i glavnog prosvjetnog inspektora.

Izvršna vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS, koju predvodi politička stranka Milorada Dodika (SNSD), danas je smijenila vršiteljicu dužnosti direktora Inspektorata RS Danijelu Bata te na poziciju vršitelja dužnosti direktora imenovala Dragutina Škrebića.

Pored vršiteljice dužnosti smijenjen je i glavni prosvjetni inspektor RS-a Goran Aljetić, a ove vijesti dolaze samo dan nakon što je Inspektorat RS-a prihvatio zahtjev za odgodu poništenja diplome direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću.
Potezi Vlade RS-a idu u prilog ranijim tvrdnjama analitičara da je odluka o poništenju diplome Osmanu Mehmedagiću politički motivisana jer čelnici Inspektorata RS-a sve do danas obnašali su svoje funkcije bez ikakvih kontroverzi.

Inspektorat RS-a odluku o odgodi poništenja diplome, sve do konačne sudske odluke, donio je uvažavajući navode da bi izvršenjem pomenutog rješenja nastala šteta i štetne posljedice za Univerzitet za poslovne studije Banja Luka i za direktora OSA-e Osmana Mehmedagića te da zakonom ili drugim propisom nije isključena mogućnost odgađanja izvršenja rješenja.

Zahtjev za odgodu poništenja diplome Univerzitet za poslovne studije Banja Luka podnio je u skladu sa Zakonom o upravnim sporovima kojim je propisano da će po zahtjevu tužioca, organ nadležan za izvršenje odgoditi izvršenje akta do konačne sudske odluke, ako bi izvršenje nanijelo tužiocu štetu koja bi se teško mogla nadoknaditi, a odgađanje nije protivno javnom interesu, niti bi se njim nanijela veća nenadoknadiva šteta protivnoj stranci.

Obavještajno-sigurnosna agencije (OSA) BiH od samog početka zauzela je stav da je Mehmedagić diplomu stekao zakonito i da niko nema pravo montirati bilo kakve istrage kojima bi se diskreditirale osobe koje se suprotstavljaju organizovanom kriminalu u BiH.

Institucije RS-a počele su problematizovati diplomu direktora OSA-e pred sami kraj mandata aktuelnom rukovodstvu najvažnije agencije u lancu sigurnosti BiH. SNSD je 1. jula 2019. godine iznio jasan stav kako neće podržati ponovni izbor Osmana Mehmedagića, kojem mandat ističe 19. novembra 2019. godine, za direktora OSA-e BiH. Mjesec dana poslije, tačnije 5. augusta 2019. godine, u bh. medijima objavljena je priča o propustima Univerziteta prilikom izdavanje diplome Mehmedagiću.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!