Vlast u Krajini traži izmještanje privremenih migrantskih centara izvan urbanih područja

BIRA I MIRAL

Vlast u Krajini traži izmještanje privremenih migrantskih centara izvan urbanih područja

Objavljeno na dan 22.03.2019 - 13:23 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Vlast u Usnko-sanskom kantonu traži da državni nivo vlasti hitno reagira i izmjesti privremene migrantske centre izvan urbanih područja u tom kantonu.

Izvršna vlast Unsko-sanskog kantona (USK) neće dozvoliti da se migrantska kriza u BiH slomi na području najzapadnijeg dijela BiH koji je već sada više nego bilo koji dio BiH pogođen ovom "globalnom" pojavom. 

Ovo je izjavio premijer USK Mustafa Ružnić na posljednjem sastanku Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK, a na istom sastanku zbog složenosti situacije donesena je odluka da Operativna grupa stalno zasjeda. Također je potvrđeno da 3.200 migranata u USK jeste gornja granica prihvata ove populacije.

"Proljeće je zvanično počelo, a državne institucije se nisu probudile. Iako su se svi medijski oglašavali najavama da će s proljećem uslijediti novi, veći migrantski val na balkanskoj ruti, dakle i u BiH, konkretnog akcionog plana za upravljanje migracijama naša država još nema. Mi već imamo različita, uglavnom negativna iskustva i naše institucije će od danas intenzivno raditi, svaka na svom području, od javnog zdravstva do policije", kaže za Klix.ba premijer Ružnić.

On ističe kako je jedan od najvažnijih zahtjeva Operativne grupe i Kantona onaj o određivanju alternativnih lokacija za prihvatne migrantske centre, ali van urbanih područja, zbog čega se traže hitni sastanci s nosiocima vlasti u FBiH i BiH.

"Miral u Velikoj Kladuši i Bira u Bihaću su za nas privremena rješenja i njihovo izmještanje je neminovnost kako bismo održali sigurnosnu i zdravstveno-epidemiološku situaciju pod kontrolom, dok djeca i porodice s djecom i izbjeglice iz ratom zahvaćenih područja mogu ostati u centrima Borići i Sedra kao ranjive kategorije u postojećem kapacitetu", objašnjava Ružnić. 

S njim se u potpunosti slaže i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić koji je član Operativne grupe. Vlada USK već priprema opsežnu informaciju o stanju sigurnosti na području Unsko-sanskog kantona, koja će biti dostavljena Vijeću ministara BiH.

Policijski komesar USK Mujo Koričić kazao je kako se u skladu s procjenom sigurnosne situacije pojačano vrši nadzor, a od jučer je u ove aktivnosti uključeno 49 novih policajaca.

Izvršna vlast u Krajini iščekuje objavljivanje odluke Vijeća ministara BiH kojom će koordinaciju rada postojećih migrantskih centara u USK preuzeti Služba za poslove sa strancima BiH, koja je donesena još 11. marta.

Ova bi odluka, ako bude objavljena, mogla izazvati dodatne probleme na relaciji USK - Vijeće ministara, kako zbog zahtjeva aktuelne vlasti za izmještanje migranata iz objekata Miral i Bira i određivanju novih lokacija van urbanih područja Bihaća i Velike Kladuše, tako i zbog pravnog problema. 

Naime, Grad Bihać i Općina Velika Kladuša nikada nisu dali saglasnost Vijeću ministara BiH na korištenje ovih objekata, a obligacioni odnos već postoji između vlasnika ovih objekata i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!