Vlasti u Tuzli odbile organizovati smještaj migrantima

BiH

Vlasti u Tuzli odbile organizovati smještaj migrantima

Objavljeno na dan 10.06.2019 - 20:12 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


U 2018. godini u Tuzli je registrovano 1.725 migranata, a ove godine 1.138 što pokazuje pojačan dolazak migranata zadnjih mjeseci. Migranti u Tuzli nemaju nikakve uslove za zadržavanje, a gradska i kantonalna vlast odbile su inicijative za organizovanje bilo kakvog smještaja.

 Migrantima pomažu pojedinici, građani, volonteri te nekoliko humanitarnih organizacija dok svi ostali ignorišu problem dolaska sve većeg broja migranata.

Za mnoge migrante ovo je danas jedini obrok koji će dobiti.

"Nisam imao da jedem, nisam imao novca. Zato sam došao ovdje", kazao je Saeuhidzanath Beswas iz Indije.

"Vlast nije dobra, problem je i terorizam. Zato smo se makli iz Pakistana ovdje", dodao je Khan Asif iz Pakistana.

Gladni, žedni, umorni, često povrijeđeni stižu u ovaj grad. Spavaju gdje stignu. Pred zgradom Ureda za strance, u parkovima i na autobuskoj stanici.

"Iz Irana do Turske, pa od Grčke do Makedonije, pa Srbija i Bosna smo pješačili. Veoma je teško. Nismo jeli, nismo pili vodu danima. Veliki problemi za nas. (N1: Gdje je Vaša porodica?) Moja porodica je ostala u Pakistanu u Kašmiru. Moja majka, brat i sestra su tamo", ispričao nam je Muhammad Naveed, Pakistan.

Od marta do danas oko 30 migranata potražilo je ljekarsku pomoć uglavnom zbog povreda, a bila su i tri slučaja tabletomanije, te jedna smrt nepoznatog uzroka.

"Nemamo većih intervencija niti da je bio veći priliv. Ono što najviše interesuje širu javnost je da nismo imali nekih slučajeva zaraznih bolesti. Nekoliko njih je bilo u lošim higijenskim uslovima ali kažem nije bilo scabiesa niti zarazne bolesti", kazala je Lejla Kuloglija Memišević iz Doma zdravlja Tuzla.

Iz MUP-a TK kažu da je sigurnosna situacija sa migrantima zadovoljavajuća te da je prijavljeno tek nekoliko krivičnih djela, sitnih krađa i remećenja javnog reda i mira. 

Međutim:
"On što nas zabrinjava je da imamo pojačan dolazak, imamo meku granicu na Drini i iz pravca Bijeljine nam dolaze poveće grupe. Ono što je bitno napomenuti da nisu to više migranti iz ratom zahvaćenih zona", izjavio je Husein Topčagić, Ministar unutrašnjih poslova TK.

Policija nakon što pronađe migrante, predaje ih Uredu za strance za registraciju. Dalje su prepušteni sami sebi, nadajući da će negdje dobiti priliku da se okupaju, naspavaju i jedu dok traže bolju budućnost.

Najveći broj registrovanih migranata u Tuzli dolazi iz Pakistana, Bangladeša, Iraka i Irana. Oni se u Tuzli kratko zadržavaju. Odlaze sa autobuske stanice dalje za Sarajevo, a odatle, kako kažu, žele ići tražiti neki bolji i sigurniji život.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!