Vojnici Holandskog bataljona dobit će po 5.000 eura i putovanje u Srebrenicu

BiH

Vojnici Holandskog bataljona dobit će po 5.000 eura i putovanje u Srebrenicu

Objavljeno na dan 11.02.2021 - 14:40 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Ministarstvo odbrane Holandije donijelo je odluku o jednokratnoj novčanoj naknadi za vojnike koji su pod zastavom Ujedinjenih nacija (UN) boravili u Srebrenici 11. jula 1995. godine.

Ministarstvo odbrane Holandije prihvatilo je “Fokus op Dutchbat-III”, izvještaj posebnog komiteta o stanju veterana Holandskog bataljona koji je imao zadatak da čuva sigurnu zonu Srebrenica 1995. godine, prema kom vojnici još uvijek imaju probleme i posljedice zbog te misije, prenosi Detektor.

U saopćenju, ministrica odbrane Ank Bijleveld-Schouten obavijestila je o naknadi veteranima u iznosu od 5.000 eura.

“Simbolični novac nije samo priznanje izvanrednih okolnosti u kojima se vojska našla prije 25 godina, nego uzima u obzir i period nakon tog događaja tokom kojeg su godinama bili izloženi kritici i nepravednoj negativnoj medijskoj pažnji”, stoji u saopćenju Ministarstva odbrane Holandije.


Ministarstvo će, kako se navodi, za veterane koji su bili dio studije komiteta organizovati i grupna putovanja u Srebrenicu počevši od 2022. godine.

Prema izvještaju na koji se poziva Ministarstvo odbrane, “takva putovanja mogu doprinijeti procesiranju prošlosti kroz sučeljavanje sa situacijom na mjestu događaja, kroz susret s drugim veteranima i mještanima”.

Također, veterani Holandskog bataljona će od Ministarstva odbrane dobiti poziv za vojnike koji trebaju pomoć ili je još uvijek nisu dobili u potrebnoj mjeri.

Ministarstvo odbrane je prihvatilo sve druge preporuke izvještaja objavljenog 14. decembra prošle godine, u kojem se tvrdi da Holandski bataljon “ne može biti odgovoran za genocid koji se desio izvan enklave”, te da postoji niz istraga u kojima je zaključeno da Holandski bataljon ne može biti kriv za pad Srebrenice.

Vrhovni sud Holandije odlučio je u ljeto 2019. da je ova država djelimično kriva za smrt oko 350 muškaraca koje je Holandski bataljon 13. jula 1995. godine predao snagama Vojske Republike Srpske (VRS) i koji su kasnije ubijeni.


U julu 1995. godine u Srebrenici je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka, a prognano je preko 40.000 žena, djece i staraca. Do sada je pred Sudom BiH i Haškim tribunalom za ove zločine osuđeno 40 osoba, na oko 700 godina zatvora i četiri doživotne kazne. Ovim presudama utvrđeno je da se u Srebrenici desio genocid, a do istog zaključka došao je i Međunarodni sud pravde (ICJ) odlučujući o tužbi BiH protiv Srbije.

Foto:Birn BiH
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!