Vrhovni sud Hrvatske smanjio kaznu Ivi Sanaderu, HDZ mora platiti oko pola miliona eura kazne

Slučaj ''Fimi media''

Vrhovni sud Hrvatske smanjio kaznu Ivi Sanaderu, HDZ mora platiti oko pola miliona eura kazne

Objavljeno na dan 13.10.2021 - 17:47 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Vrhovni sud Republike Hrvatske danas je djelomično potvrdio presudu u slučaju ponovljenog postupka u slučaju Fimi media u kojem se našao bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader, ali i HDZ.

Prema presudi koja je potvrđena danas, HDZ će zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 miliona kuna kazne (465.704 eura), dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Sanader će, osim blaže kazne, državi po pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda morati vratiti 14,9 miliona kuna (oko 2 miliona eura) nesrazmjera između imovine i zakonskih primanja, odnosno 1,25 miliona kuna manje nego što je u prvostepenoj presudi odredio zagrebački Županijski sud, piše Index.hr.

Uz bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a, ali i te stranke koja će uz 3,5 miliona kuna kazne državi morati vratiti i 14,6 miliona kuna nepripadne koristi, u novembru 2020. nepravomoćno su u ponovljenom postupku osuđeni i Sanaderovi suoptuženici.

Nakon potvrđene optužnice, oglasio se i lider HDZ-a Andrej Plenković.

"HDZ poštuje odluke hrvatskih sudova i postupit će po presudi Vrhovnog suda. To znači da će uplatiti izrečenu kaznu, tj. novčani iznos u državni proračun. Kao legalisti, mi prihvaćamo donesenu presudu, žao nam je da nisu uvaženi svi elementi koje su naši pravni zastupnici i odvjetnici podnijeli u žalbenom postupku", rekao je Plenković u centrali HDZ-a.

Poručio je kako neće prihvatiti etiketu Ive Sanadera i kriminalne organizacije.

"Ja sam rekao da neću prihvatiti etiketu Ive Sanadera i kriminalne organizacije. Meni osobno je to i lakše, ja sam član stranke od 2011. godine. Mi stranku vodimo transparentno, odgovorno, o tome svjedoče izvještaji državne revizije. HDZ je političku cijenu za ovaj slučaj platio na izborima 2011. godine. Pravni postupak je trajao koliko je trajao, možda će još. Što se tiče opozicije, mi smo ih dva puta pobijedili na izborima, oni se raspadaju sami od sebe, nisu konstruktivni po nijednoj temi s kojom smo se suočavali, to mene ne čudi, ne dira me i ne impresionira", rekao je Plenković.

Priča o aferi "Fimi media" započele je 2010. godine kada je uhapšen bivši hrvatski premijer Ivo Sanader. USKOK ga je optužio da je zajedno s vlasnicom tvrtke Fimi media Nevenkom Jurak, bivšim blagajnikom HDZ-a Mladenom Barišićem, bivšim glasnogovornikom HDZ-a Ratkom Mačekom te bivšom šeficom računovodstva Brankom Pavošević oštetio državni proračun za oko 70. miliona kuna.

Također Hrvatska demokratska zajednica postala je prva politička stranka koja je završila na optuženičkoj klupi te se tokom suđenja saznalo da je primila oko 9,6 miliona kuna neevidentiranih donacija.

Foto: EPA-EFE

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!