Vrhovni sud odobrio primjenu novog Trampovog pravila o azilu

Cilj smanjiti broj zahtjeva

Vrhovni sud odobrio primjenu novog Trampovog pravila o azilu

Objavljeno na dan 12.09.2019 - 09:22 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Američki vrhovni sud odobrio je zahtjev administracije predsjednika Donalda Trampa (Trump) za potpunim provođenjem novog pravila koje bi smanjilo broj molbi za azil migranata na američko-meksičkoj granici, što je ključni element Trampove tvrde migracijske politike.

Sud je ocijenio da novo pravilo, koje predviđa da većina migranata prvo treba potražiti sigurno utočište u trećoj zemlji na putu prema SAD, može stupiti na snagu za vrijeme dok se nastavlja sudski spor koji dovodi u pitanje njegovu zakonitost, prenose agencije. 

Pravilo bi zabranilo skoro svim migrantima da traže zahtjev za azil na južnoj granici.

Pravo na azil imali bi meksički građani, a blokiralo bi gotovo sve migrante iz zemalja poput Salvadora, Hondurasa i Gvatemale da kao azilanti uđu u SAD nakon prolaska kroz Meksiko.
Američka unija za građanske slobode i drugi koji su osporavali politiku Trampove administracije na saveznom sudu smatraju da se tom promjenom krši američki zakon o migraciji.

Podsjetimo, jedan od glavnih ciljeva američkog predsjednika je smanjiti broj zahtjeva za azil, prvenstveno migranata iz Srednje Amerike, koji su u velikom broju prešli američko-meksičku granicu tokom njegovog predsjedavanja.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!