Vrlo izgledno da će Sarajevo danas poslije 14 sati ostati bez javnog prijevoza

Nezadovoljstvo u GRAS-u

Vrlo izgledno da će Sarajevo danas poslije 14 sati ostati bez javnog prijevoza

Objavljeno na dan 21.05.2021 - 09:53 | Izvor: USKinfo.ba | KL


Predsjednik Sindikata sarajevskog preduzeća GRAS Amir Muminović je saopćio da je izgledno da će već danas biti obustavljen javni prijevoz zbog toga što radnicima nije isplaćena plata. Konačna odluka da li će se to zaista desiti trebala bi biti donesena do 14 sati.

Prema riječima Muminovića, svaka radna jedinica ovog preduzeća se ranije danas usaglasila da treba prekinuti štrajk glađu i razmotriti radnički neposluh tj. povlačenje vozila iz javnog prijevoza. A kako je najavljeno iz GRAS-a to je vrlo izgledna opcija.

Najavio je da će konačna odluka o tome biti donijeta do 14 sati i da će o njoj nadležni biti obaviješteni.

GRAS-ovi radnici su jutros protestovali u krugu preduzeća, a podržali su ih i uposlenici drugih kantonalnih komunalnih preduzeća. Ovo je bio još jedan u nizu protesta radnika ovog preduzeća.

Početkom ove sedmice, nekoliko radnika GRAS-a je stupilo u štrajk glađu. Muminović tvrdi da su oni, kao i svi ostali usposlenici u vrlo teškom stanju. Kako je kazao, skoro 70 dana nisu primili platu.

Također, početkom ove sedmice reagovali su kantonalni premijer Edin Forto i kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta. Poručili su da će predložiti šta činiti sa GRAS-om tek nakon što nadležni istraže navode o brojnim nezakonitostima u ovom preduzeću.

Platu ne mogu primiti zbog toga što su računi blokirani nakon što je dio radnika tužio preduzeće zbog neisplaćenih potraživanja. Osim toga, ne mogu kupiti ono što im je potrebno za svakodnevno funkcionisanje GRAS-a. Navodno je to slučaj od 2016. godine, a račun se samo povremeno nakratko deblokirao.

Foto: I. Š./Klix.ba

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!