Vučić: Interesi promijenjeni od trenutka kada je Izreal priznao Kosovo

Srbija

Vučić: Interesi promijenjeni od trenutka kada je Izreal priznao Kosovo

Objavljeno na dan 01.07.2021 - 15:52 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com / Foto:N1


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će po pitanju preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim Srbija poštovati prije svega sebe i svoje interese i da će u skladu sa međunarodnim pravom i svojim interesima odlučiti kada će i da li će izmijestiti ambasadu.

Po odredbama Vašingtonskog sporazuma, koji je u septembru prošle godine potpisan u Bijeloj kući, Beogad je u obavezi da svoju ambasadu preseli u Jerusalim do 1. jula.

Međutim, poslije ceremonije kojom je obilježen završetak radova na konstrukciji Kule Beograd, Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara izjavio da je premijeru Izraela rekao da nije potpisao “zajednički dokument sa Albancima i Amerikancima već samo sa Amerikancima“. I da se to ticalo i odnosa Izraela prema Srbiji, javio je Glas Amerike.

Aleksandar Vučić: Ponašati se u skladu sa interesima Srbije

“Mi ćemo u skladu sa međunarodnim javnim pravom, ali i sa interesima Srbije, a ti interesi su promijenjeni od trenutka kada je Izreal priznao nezavisnost Kosova, donositi odluke u budućnosti, poštujući prijateljstvo sa Izraelom, ali i poštujući i sebe”, rekao je Aleksandar Vučić.“Ne možete da nam kažete – mi smo priznali nezavisnost na dijelu vaše teritorije, a vi sad uradite to isto jer vas pritiskaju oni koji su i nas pritiskali”, rekao je još Aleksandar Vučić i naglasio kako takvu logiku ne prihvata jer je predsjednik “suverene i nezavisne” zemlje i da je njegov posao da štiti interese Srbije i srpskog naroda.

Inače, Kosovo je 14. marta ove godine otvorilo svoju ambasadu u Jerusalimu, nakon što su diplomatski odnosi Kosova i Izraela formalno uspostavljeni 1. febrauara.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!