Vučić: Kurti je danas želio odmah čuti kada će Srbija priznati nezavisno Kosovo

SASTANAK U BRISELU

Vučić: Kurti je danas želio odmah čuti kada će Srbija priznati nezavisno Kosovo

Objavljeno na dan 15.06.2021 - 16:10 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: EPA-EFE


Presjednik Srbije Alekandar Vučić rekao je danas da Beograd ne želi i nije spreman prekinuti dijalog, ali da Priština ima velike obaveze koje treba implementirati.

"Imamo dijalog i veoma važne pregovore. Imamo težak posao, ulažemo velike napore. Potpisani dokumenti moraju se priznati, implementirati, ali to mora biti urađeno na odgovarajući način, a tek nakon toga možemo pričati i o drugim stvarima", rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Vučić je izjavio danas, nakon nove runde razgovora u Briselu, da je dogovoreno da se dijalog nastavi do kraja jula, ali i konstatovao da ovakvom sastanku nije prisustvovao, zbog, kako kaže, odsustva odgovornosti i realnosti s prištinske strane.

Prenio je da kosovska delegacija ne želi ispuniti ugovore koje su potpisali i ne želi da razgovara o Zajednici srpskih opština."Oni su tražili hitno i odmah da čuju kada ćemo priznati nezavisnost Kosova. I nazivaju incidentima i provokacijama činjenicu da Srbi žele prisustvovati liturgijama u svojim cvrkvama. Bio sam veoma blag, jer nisam želio ukazati na druge stvari, zbog potpunog odustsva realnog odgovora", rekao je Vučić.

Izjavio je da je nakon trilateralnog sastanka uplašen za sudbinu Srba na Kosovu mnogo više nego što je bio zbog toga što je uvidio ko upravlja u Prištini, misleći na premijera Kosova Albina Kurtija.

Vučić je novinarima nakon sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine kazao da je za Srbiju važno da sačuva stabilnost i mir.

Lider Srbije je kazao kako je bio oštar prema Kurtiju, ali da nije prešao granicu, da na tom sastanku nije bilo apsolutno ništa o čemu su se njih dvojica mogli složiti, kao i da je prištinska strana pokušala isprovocirati kako bi Srbija okončala dijalog.

Istakao je da nije izgovarao uvrede na račun Kurtija, niti da ga je opsovao, ali da je oštro reagovao na to što je Kurti usred problema govorio o šefu komisije za nestale osobe Veljku Odaloviću kao o "Geringu i Gebelsu iz Miloševićeve partije".
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!