Marketing USKinfo.ba
Vučić: Merkel je 2015. spriječila sukob Srbije i Hrvatske

Srbija

Vučić: Merkel je 2015. spriječila sukob Srbije i Hrvatske

Objavljeno na dan 07.11.2018 - 23:37 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će ići u Pariz na proslavu pobjede saveznika u Prvom svjetskom ratu, jer Srbija mora da sarađuje sa Francuskom i Njemačkom, iako su te zemlje priznale nezavisnost Kosova.

"Mi moramo da sarađujemo sa Francuskom i Njemačkom, oni su priznali Kosovo prije 10 godina. Svaki moj napad, pogrešan napad na Francusku, Njemačku, SAD, Rusiju, Kinu značio bi težak udarac za Srbiju. Nisam budala da ne umijem da računam", rekao je Vučić novinarima u Helsinkiju, gdje učestvuje na Kongresu Evropske narodne stranke (EPP).

One koji se protive njegovom odlasku u Pariz u nedjelju zbog isticanja zastave Kosova u katedrali Notre-Dame, Vučić je upitao šta zapravo žele i traže od njega.

"Hoćete li predsjednika koji će da vas vodi u rat zbog zastave? A tu istu zastavu ste imali i prije 10 godina. Treba li da uđem u Notre-Dame, da uzmem neku šipku pa da skidam zastavu? Šta hoćete od mene, da ne idem u Pariz, da izbjegnem sastanak sa (predsjednikom Francuske Emmanuelom) Macronom i (njemačkom kancelarkom Angelom) Merkel", upitao je predsjednik Srbije.

Vučić je novinarima potvrdio da će u nedjelju ujutru u Parizu imati bilateralni sastanak s Angelom Merkel i dodao da je poziv za taj susret stigao iz kabineta njemačke kancelarke.

"Njemačka kancelarka želi sa mnom bilateralni sastanak u nedjelju ujutru. To govori o značaju i mjestu Srbije, ljudi u Srbiji treba da budu ponosni", rekao je predsjednik Srbije.

Kazao je i da je "veoma uplašen za sudbinu cijelog Balkana" zbog najave povlačenja Merkel na kraju njenog mandata i dodao da misli da će Evropa mnogo izgubiti njenim odlaskom.

"Znam šta je sve radila da stabilizuje prilike, mnogi drugi to ne znaju", naveo je Vučić.

On je kazao da je Merkel odigrala veliku ulogu 2015. godine jer je, prema njegovim riječima, spriječila novi sukob Srbije i Hrvatske kada su kamioni čekali na ulazak u Hrvatsku u koloni dugoj 15 kilometara.

"Da nije bilo Merkel, i da nije Elmar Brok došao i javno rekao Hrvatska je kriva, nisu dvije strane, šta bismo mi radili tada s njima? Ušli u novi rat? Merkel je to spriječila, milion puta je takve stvari radila. Ko je taj u budućnosti koji će da okrene broj telefona i da kaže nešto što svi moraju da poštuju? Plašim se da takvog nekog izvjesno vrijeme neće biti", dodao je Vučić.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!