Vučić: Pozivamo RS na suzdržanost, bilo kakav sukob značio bi kraj za sve nas

SUSRET U BEOGRADU

Vučić: Pozivamo RS na suzdržanost, bilo kakav sukob značio bi kraj za sve nas

Objavljeno na dan 21.09.2019 - 15:15 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, nakon susreta sa najvišim političkim predstavnicima Srba iz Republike Srpske uključujući člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, osvrnuo se na posljednju deklaraciju Stranke demokratske akcije, što je bio i povod sastanka u Beogradu.

"Mi pozivamo predsjednika Dodika i predsjednicu Cvijanović i sve ljude iz RS da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, nego u skladu s interesima Srbije, BiH i da damo sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost. Bilo kakav sukob značio bi ekonosmki krah i kraj za sve nas, kraj dobre budućnosti za sve. Zato je važno da pozovemo sve aktere na smirivanje tenzija i na poštovanje Dejtonskog sporazuma. Politička pozicija RS je takva da mi poštujemo postojanje jedne države, BiH, dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH sa svim njhovim nadležnostima i dogovor tri konstitutivna naroda, Srba, Hrvata i Bošnjaka", rekao je Vučić.

On je također spomenuo "suštinske obaveze" Republike Srbije u vezi sa Bosnom i Hercegovinom.
"To su odredbe kojima Srbija i BiH priznaju jedna drugu kao suverenu državu u međunarodno priznatim granicama, na čelo za sporazum regionalne kontrole naoružanje i sporazum Srbije i NATO-a tranzitnim aranžmanima.

Druge obaveze, kaže Vučić, su one koje proističu iz činjenice da je Srbija strana potpisnica Dejtonskog sporazuma.

"Cilj zaključenja tog sporazuma jeste uspostavljanje i održavanje trajnog mira. RS kao strana potpisnica mirovnog sporazuma dužna je da čuva poradak uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom. Svako kršenje ovog sporazuma koji po svojoj pravnoj prirodi međunarodno pravni ugovor Republika Srbija je obavezna da da svoju reakciju i svoj sud", rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da su ljudi iz RS saglasni za nekoliko pitanja, a jedno je odnos prema opstanku RS, drugi je negativan odnos prema tekstu deklaracije SDA, a treći je odnos poštovanja prema Srbiji i želja za najbližim i najboljim odnosima sa RS.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!