Vučić: Srbija će kupiti oružje od Izraela

...

Vučić: Srbija će kupiti oružje od Izraela

Objavljeno na dan 02.03.2020 - 12:46 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija namjerava da kupi oružje od Izraela i da to neće biti mala isporuka.

U intervjuu za izraelski The Jerusalem Post Vučić je rekao i da Srbija namjerava da otvori diplomatsku misiju i ekonomsku kancelariju u Jerusalemu.

"Pored naše ambasade u Tel Avivu otvorićemo vrlo uskoro u Jerusalemu, ne samo kancelariju naše privredne komore, već i zvaničnu državnu kancelariju sa srpskom zastavom", rekao je Vučić.

Na marginama konferencije Američko-izraelskog saveta za javne poslove u Washingtonu, Vučić je odgovarajući na pitanje o antiizraelskoj kampanji bojkota, izolacije i sankcija (BDS) u Zapadnoj Evropi rekao da srpska nabavka oružja iz Izraela "neće biti mala isporuka".

"Niko u Srbiji nije čuo za taj pokret bojkota (BDS)", rekao je on i dodao da Srbija "nije plodno tle za antisemitske poruke" i da BDS u Srbiji ne postoji.

Predsjednik Srbije pozdravio je inicijativu predsjednika SAD Donalda Trumpa za Bliski istok i dodao da od Izraelaca i Palestinaca zavisi postizanje rješenja.

Na pitanje o glasanju u Ujedinjenim nacijama, gdje se Izrael, kako tvrdi izraelska vlada, pristrasno napada, Vučić je rekao da Srbija "uvijek može da bude uzdržana" kad je riječ o antiizraelskim rezolucijama.

Vučić je, kako navodi danas izraelski list, poznat po snažnoj podršci Izraelu i jevrejskoj dijaspori, a u svom govoru u Washingtonu rekao je da Srbija planira da otvori diplomatsko i ekonomsko predstavništvo u Jerusalemu.

U tekstu se navodi i da su Vučićevog djedu ubile ustaše i protjerale njegovu porodicu tokom Drugog svjetskog rata, te da je on veoma svjestan "smrtne opasnosti antisemitizma i fašizma" i da se energično zalaže za podizanje memorijalnog centra na mjestu nekadašnjeg koncentracionog logora Staro sajmište u Beogradu, gdje su tokom nacističke okupacije ubijani Srbi, Jevreji i Romi.

Podsjeća se i da je na zgradi Predsjedništva u Beogradu povodom Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust bila postavljena žuta zastava sa Davidovom zvijezdom i riječju "Jude" (Jevrejin), da podsjeti na bedž sa žutom zvijezdom koje su Jevreji morali da nose za vrijeme nacista, kao i da je Srbija bila prva zemlja koja je usvojila Zakon o restituciji jevrejske imovine zaplijenjene tokom Holokausta.

"Nikada više", zaključio je Vučić za izraelski The Jerusalem Post.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!