Marketing USKinfo.ba
Vučić u UN: Nikada nećemo pristati na poniženja u rješavanju kosovskog pitanja

Srbija

Vučić u UN: Nikada nećemo pristati na poniženja u rješavanju kosovskog pitanja

Objavljeno na dan 24.09.2020 - 09:37 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (GS UN) da Beograd vjeruje da će dijalogom moći da se dođe do rješenja kosovskog pitanja, ali da nikad neće pristati na poniženja.

Na 75. godišnjem zasjedanju GS UN, prvi put virtuelnom, sa snimljenim govorima šefova država ili vlada, Vučić je rekao da je polazna tačka u dijalogu Beograda i Prištine ne smije da bude "ponižavajuća i neprihvatljiva" za Srbiju, što predstavlja nezavisnost Kosova.

"Vjerujemo da će poslije dugog i teškog dijaloga moći da se dođe do rješenja, ali budite uvjereni da Srbija nikada neće pristati na poniženja. Za nas nije prihvatljivo ništa što nije kompromis kojim obje strane moraju biti podjednako zadovoljne ili nezadovoljne", kazao je Vučić.

Ocijenio je da je prvi korak obnova dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU, poslije 20 mjeseci zastoja, ali je kao veliki iskorak opisao i nedavno potpisivanje vašingtonskog sporazuma Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa.

"Koristim ovu priliku da istaknem i pohvalim veoma konstruktivnu i važnu ulogu koju je u postizanju sporazuma imala administracija predsjednika SAD Donalda Trumpa koja je posvećena pronalaženju trajnog i održivog rješenja za ovo važno pitanje", naveo je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da članstvo u Evropskoj uniji ostaje spoljnopolitički prioritet Srbije, ali da on ne isključuje produbljivanje saradnje sa drugim državama.

"Njegujemo partnerske odnose sa državama Zapada, uključujući sve intenzivniju saradnju sa SAD, ali istovremeno se ponosimo izvanrednim odnosima sa Rusijom i Kinom. Kao što možete da vidite, mi to ne krijemo, ponosni smo na naša prijateljstva. Saradnja sa prijateljskim afričkim, azijskim i južnoameričkim zemljama takođe je u fokusu naše spoljne politike", kazao je.

Dodao je da temeljno polazište spoljne politike Srbije predstavlja unapređenje regionalne saradnje.

"Srbija nastoji da stavi poseban akcenat na razvoj ekonomske saradnje, jer smatra da takav pristup može da doprinese jačanju međusobnog povjerenja i lakšem rješavanju otvorenih pitanja", rekao je Vučić.

On je kazao da je s liderima iz regiona pokrenuo inicijativu "mini-Šengen", otvorenu i za druge ekonomije Zapadnog Balkana.

Naveo je da je odluka o uspostavljanju "zelenih koridora" u regionu bila korisna i da je omogućila nesmetan transport pomoći u vrijeme pandemije korona virusa.

Vučić je rekao da Srbija pridaje veliki značaj naporima UN na očuvanju mira i bezbjednosti u svijetu i ukazao da je Srbija vodeća zemlja u regionu i deveta u Evropi po doprinosu vojnim i policijskim snagama u misijama UN.

Kazao je da bi Povelja UN trebalo da bude ustav međunarodne zajednice i dodao da Srbija snažno podržava multilateralizam i principe sadržane u Povelji UN.

"Braneći suverenitet i teritorijalni integritet i poštovanje Rezolucije SB UN 1244, Srbija brani i međunarodno pravo, Povelju UN i autoritet Savjeta bezbjednosti", naveo je Vučić.

Dodao je da "nasilje velikih i moćnih često zna da se okrene protiv njih" i kao primjer da se "ne treba iživljavati nad malima" naveo da je "srpski narod stavio tačku na carevinu koja je trajala skoro hiljadu godina".

Vučić je rekao da je pandemija koronavirusa potvrdila potrebu jačanja uloge UN, ocijenivši da nezamjenjivu ulogu imaju specijalizovane agencije kao što je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

"UN moraju biti prilagođene novim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba. Nova realnost u svijetu predstavlja još jedan dokaz da savremeni izazovi ne poznaju granice država", kazao je Vučić.

On je rekao da je Srbija u borbi protiv koronavirusa primila pomoć prijateljskih država kada joj je bilo najpotrebnije i zahvalio na pomoći i Ujedinjenim nacijama i SZO.

"Želim da se zahvalim našim evropskim partnerima, našim kineskim prijateljima i našim ruskim prijateljima", kazao je Vučić.

Naveo je da je Srbija uspjela da održi stabilan fiskalni i monetarni sistem, za koji je rekao da "u potpunosti može da izdrži" mjere pomoći privredi.

"Mi nismo bogata zemlja, ali nismo ni siromašna, nadamo se da ćemo do kraja ove godine imati najveću stopu rasta u Evropi", dodao je predsjednik Srbije u obraćanju UN.

FOTO: TANJUG / DRAGAN KUJNDZIC
PODIJELI OVU VIJEST
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!