Vučićeva igra riječi: Spominje agresiju NATO-a, ali ''zaboravlja'' šta je bilo u BiH

DVOSTRUKI ARŠINI

Vučićeva igra riječi: Spominje agresiju NATO-a, ali ''zaboravlja'' šta je bilo u BiH

Objavljeno na dan 09.03.2020 - 08:05 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je potpuno saglasan sa izjavom premijera Kosova Albina Kurtija da ništa doneseno pod pritiskom ne vrijedi, što znači da, kako je istaknuo on, ne može biti uvaženo ni ono što je dobijeno NATO agresijom na Kosovu.

Vučić je istakao da se obradovao Kurtijevoj izjavi za njemački dnevnik "Frankfurter algemeine Zeitung" u kojoj je naveo da "potpis ispod nečega ili saglasnost na nešto što je dobijeno prijetnjama ili prisilom ne može da važi i nema legitimnost".

On je poručio da će tu Kurtijevu rečenicu svuda i stalno ponavljati, jer ona podrazumijeva da tako još manje vrijedi ono što je dobijeno agresijom kao direktnom prisilom.

"Kurti mora da vodi računa da sve što je silom i agresijom postignuto protiv Srbije, strašnom agresijom 19 zemalja, što je više od prijetnje i direktno je prisila, mora da ima još jasniji otklon, nego prema nečijim izjavama i nečemu što ne predstavlja prisilu", rekao je Vučić.

Zanimljivo je da predsjednik Srbije ovaj termin koji ima ogromnu težinu koristi u slučaju NATO intervencije na Srbiju zbog zločina na Kosovu, međutim nije ga do sada koristio u slučaju agresije Srbije na BIH koja je putem mnogih presuda kao takva i pravno kvalifikovana.

Štaviše, Vučić je nedavno, govoreći o naoružavanju u regionu, spomenuo i Banju Luku u kontekstu njene "odbrane".

"Je li mislite da treba da budemo najslabiji, da nam onda kada vama treba kažete 'pogledajte kako ste vojnički slabi, nemojte da pustimo neke protiv vas, kao 1995. kada je zamalo pala Banja Luka", rekao je Vučić što je izazvalo niz reakcija BiH.

Jedna od njih je i ona od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je kazao da je Banja Luka prije rata bila i bošnjačka i hrvatska.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!