WHO traži rane slučajeve covida-19 u kineskim bankama krvi

SVIJET

WHO traži rane slučajeve covida-19 u kineskim bankama krvi

Objavljeno na dan 13.02.2021 - 14:09 | Izvor: USKinfo.ba | N1


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još uvijek želi ustanoviti je li u Kini bilo malih epidemija covida-19 prije prvih poznatih slučajeva u Wuhanu u prosincu 2019., izjavila je virologinja Marion Koopmans.

Nizozemska znanstvenica bila je dio tima pod vodstvom WHO-a koji se ovaj tjedan vratio iz Wuhana nakon misije u potrazi za podrijetlom koronavirusa koji uzrokuje covid-19. Misija WHO-a nije pronašla uvjerljive dokaze da je bilo zaraženih prije prosinca 2019. godine.

Međutim, širokom analizom kineske statistike oboljelih otkrivena su 92 pacijenta koji su se razboljeli prije poznate epidemije i imali su simptome poput onih koje uzrokuje covid-19, rekla je u petak Koopmans na online brifingu WHO-a.

Nedavni krvni testovi provedeni među tim pacijentima nisu pokazali virusna antitijela, ali je razlog tomu možda činjenica da je prošlo dugo vremena.

Uzorci iz 2019. koji se čuvaju u kineskim bankama krvi mogli bi dati odgovore, rekla je Koopmans.

“U Kini je u tijeku rasprava o tome da bi im se moglo pristupiti”, dodala je.

Misija koju vodi WHO, a uključuje znanstvenike iz Kine i 10 drugih zemalja, nije utvrdila koje su životinje najprije prenijele virus na ljude. Kao potencijalni izvori identificirani su šišmiši i ljuskavci.

Godinu dana nakon što se virus počeo širiti u mnogim zemljama, broj zaraženih se smanjuje, ali Koopmans upozorava na oprez.

“Sada nije vrijeme da bilo koja zemlja ublaži mjere”, kazala je u Ženevi. “Treba nas sve ohrabriti, ali samozadovoljstvo je jednako opasno kao i sam virus”, dodala je.

Iako u svijetu broj zaraženih covidom-19 pada četiri tjedna zaredom, ne smije se popustiti, rekao je na brifingu šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Čini se da su manji brojevi povezani sa strogim mjerama javnog zdravstva, rekao je Tedros.

Prema podacima WHO-a prošli tjedan je bilo 3,1 milijun novozaraženih covidom-19, što je pad u odnosu prema vrhuncu u prvom tjednu ove godine kad je bilo 5 milijuna zaraženih.

Foto:  REUTERS/Aly Song
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!