Za dva dana državnu granicu prešlo više od 108.000 ljudi

GRANIČNA POLICIJA BiH

Za dva dana državnu granicu prešlo više od 108.000 ljudi

Objavljeno na dan 03.07.2020 - 13:29 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Nakon što je Hrvatska ukinula obaveznu izolaciju od 14 dana za bh. državljane, evidentno je povećanje prelazaka državne granice. Tako je  1. i 2. jula 2020. godine, državnu granicu BiH prešlo 108.974 osobe, podaci su Granične policije BiH. 

- Od ukupnog broja, evidentirano je 39.786 državljana BiH, i to na ulazu njih 20.343, a na izlazu 19.443. U istom vremenskom razdoblju, od ukupnog broja osoba evidentiranih prilikom prelaska državne granice, evidentirano je 69.188 stranih državljana, i to na ulazu njih 36.121, dok ih je na izlazu evidentirano 33.067 - kaže glasnogovornica Granične policije Franka Vican.

Podsjetimo, odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, 30. juna 2020. godine, državljanima trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, omogućen je ulazak u R. Hrvatsku uz ispunjavanje određenih uvjeta. 

Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, kada je riječ o državljanima trećih zemalja (uključujući Bosnu i Hercegovinu) ne primjenjuje se na:

- zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje

- prekogranične radnike

- prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno

- diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija

- putnike u tranzitu

- osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes

- osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih osobnih razloga.

 

Foto:Avaz
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!