Za ekonomske štete zbog korone, Grad Bihać obezbijedio 1,3 miliona KM - Ko ima pravo, kada i kako? Evo detalja

Plan gradskih vlasti

Za ekonomske štete zbog korone, Grad Bihać obezbijedio 1,3 miliona KM - Ko ima pravo, kada i kako? Evo detalja

Objavljeno na dan 03.06.2020 - 12:14 | Izvor: USKinfo.ba |


Građanima Bihaća danas je predstavljen plan gradskih vlasti kojim se kroz subvencioniranje naknada poslovnim subjektima Grada Bihaća žele sanirati negativne ekonomske posljedice koje je prouzrokovalo stanja nesreće pandemijom koronavirusa (Covid-19). Set mjera javnosti je zajedno sa bihaćkim gradskim vijećnicima predstavio Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazavši da je Grad Bihać osigurao 1,3 miliona KM sredstava koja će biti namjenjena za ublažavanje krize u privredi Bihaća.

„Reagovali smo kako bi smo pomogli naše privredne subjekte jer štete su izuzetno velike i  naš cilj je da pomognemo privredi i svim onim radnicima našeg grada koji su zbog koronavirusa imali otežano poslovanje i zbog toga trpili ekonomske štete. Mi ćemo preuzeti obavezu plaćanja komunalne naknade za čitavu 2020. godinu, te zakupa javnih površina, poslovnih prostora u vlasništvu grada i usluga snabdijevanja vodom i odvoza smeća za period 01.03. - 30.06.2020. godine za sve poslovne subjekte koji posluju na području Bihaća, izuzev javnih institucija, javnih preduzeća, organa uprave, udruženja, banaka i drugih finansijskih organizacija, te subjekata registrovanih za priređivanje igara na sreću“ – kazao je gradonačelnik Fazlić, dodavši da će Gradsko vijeće i Grad Bihać u narednom periodu osmisliti još niz mjera čiji cilj će biti podrška bihaćkim privrednicima.

Kako je istaknuto danas, svi poslovni subjekti koji su korisnici javnih površina na području Grada Bihaća oslobođeni su naknade za korištenje javnih površina za period od 01.03.2020. godine do 30.06.2020. godine u 100 postotnom iznosu i to na način da će taj trošak za njih pokriti Grad Bihać. Također, zakupnine poslovnih prostora utvrđene po osnovu ugovora o zakupu zaključenog između zakupca i Grada Bihaća, odnosno JU „Kulturni centar“ Bihać ili JU za sport, odmor i rekraciju Bihać, oslobođeni su svi poslovni subjekti u 100 postotnom iznosu, također za period od 01.03.2020. godine do 30.06.2020. godine.

Pravo na subvenciju komunalne naknade utvrđene rješenjem JU „Zavod za prostorno uređenje“ Bihać za 2020. godinu, ostvaruju svi poslovni subjekti korisnici u 100 postotnom iznosu. Taj trošak u ime svih poslovnih subjekata za 2020. godinu pokrit će Grad Bihać kako bi se osiguralo nesmetano funkcionisanje komunalne infrastrukture i uređaja. Za ove svrhe osigurano je skoro 700.000 KM.

Pravo na subvenciju troškova komunalnih usluga odvoza komunalnog otpada i snadbijevanja pitkom vodom ostvaruju u 100 postotnom iznosu ostvaruju poslovni subjekti kojima je naredbama Štabova civilne zaštite zabranjen ili obustavljen rad zbog proglašenja stanja nesreće. Također, Trošak  odvoza komunalnog otpada za poslovne subjekte kojima je naredbama Štabova civilne zaštite zabranjen ili obustavljen rad pokrit će Grad Bihać na osnovu ispostavljenih faktura za odvoz komunalnog otpada za period od 01.03.2020. godine do 30.06.2020.godine,

Trošak  snabdijevanja pitkom vodom za poslovne subjekte kojima je naredbama Štabova civilne zaštite zabranjen ili obustavljen rad pokrit će Grad Bihać na osnovu ispostavljenih faktura stvarno očitanog stanja utroška vode za period od 01.03.2020. godine do 30.06.2020.godine.
S obzirom da korisnici subvencija nemaju obavezu prijave na javni poziv, niti podnošenja zahtjeva, liste korisnika koji ostvaruju pravo na navedene subvencije u skladu s Pravilnikom bit će javno dostupne.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!