Za izuzimanje zemljišta na trasi koridora 5c isplaćeno više od 1,4 miliona KM

MOSTAR JUG - KVANJ

Za izuzimanje zemljišta na trasi koridora 5c isplaćeno više od 1,4 miliona KM

Objavljeno na dan 03.09.2019 - 11:21 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


JP Autoceste FBiH po osnovu izuzimanja zemljišta za potrebe izgradnje autoceste Mostar jug – Kvanj isplatile su više od 1,4 miliona KM na osnovu rješenja koji su donijele općinske komisije zadužene za provedbu postupka eksproprijacije i na osnovu nalaza stalnih sudskih vještaka koji su imenovani od strane Grada Mostara.

Do sada je ukupno otkupljeno 28.309 kvadrata zemljišta u privatnom vlasništvu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije pet mjeseci počela je eksproprijacija zemljišta za dionicu autoceste Mostar jug – Kvanj koja prolazi kroz katastarske općine Hodbina, Malo Polje, Kosor, Ortiješ, Gnojnice Donje i Blagaj u ukupnoj dužini od devet kilometara.

Sve navedene katastarske općine administrativno pripadaju području Grada Mostara čija imovinsko-pravna služba provodi postupak eksproprijacije u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji FBiH.

Izvršen je terenski obilazak svih parcela na dionici o čemu je Služba za nekretnine Grada Mostara sačinila zapisnike o uviđaju na terenu u oko 200 predmeta. Više od 90 posto vlasnika i njihovih punomoćnika na terenu se na zapisnik izjasnilo da se ne protivi postupku eksproprijacije.
Do sada je doneseno ukupno 50 rješenja o eksproprijaciji i ni na jedno od njih nije uložena žalba iako se ista odnose na parcele u privatnom vlasništvu.

Većina preostalih rješenja je u proceduri i očekuje se njihovo brzo donošenje.

Nakon njihove pravomoćnosti i dostave nalaza imenovanih stalnih sudskih vještaka s procjenama zakazane su ukupno 33 rasprave za sporazumno određivanje naknade za eksproprisane nekretnine i zaključeno je ukupno 33 sporazuma o naknadi, te je za većinu njih već isplaćen novac.

Ti sporazumi se odnose na nekretnine u katastarskim općinama Ortiješ, Kosor i Malo Polje. Niti jedan predmet za sada nije proslijeđen na sudski izvanparnični postupak sporazumnog određivanja naknade zbog nezadovoljstva visinom iste.

Što se tiče preostalih 17 predmeta u kojima su donesena rješenja, iščekuju se termini rasprava o sporazumnom određivanju cijena koje određuje Grad Mostar, kao voditelj postupka.
U katastarskoj općini Ortiješ, prvoj u kojoj je započet postupak eksproprijacije na dionici Mostar jug – Kvanj, zasad je otkupljeno oko 30 posto ukupne površine zemljišta i okončano više od 35 posto predmeta potpune eksproprijacije bez ijedne žalbe na rješenja ili prigovora na naknadu za eksproprisano zemljište.

Postupak eksproprijacije za autocestu Mostar jug – Kvanj je započeo na osnovu zakonski usvojenih dokumenata i to Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH Autocesta na Koridoru 5c i odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju dionice Mostar jug – Tunel Kvanj na trasi Koridora 5c.

U skladu s istima i Elaboratom eksproprijacije na poddionici Mostar Jug – Kvanj podnesen je prijedlog za eksproprijaciju nakon svih prethodnih radnji predviđenih Zakonom o eksproprijaciji FBiH.

Izgradnjom dionice Mostar jug – Buna, koja je podijeljena na dvije poddionice Mostar Jug – Kvanj i Kvanj – Buna (tunel Kvanj), povezat će se Mostar s evropskom mrežom autocesta i činiti funkcionalnu neprekinutu autocestu od granice Bijača pa sve do ulaska u Mostar, što je od neprocjenjivog značaja za bh. građane, kompanije i poduzetnike.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!