Za savršen početak zime: Napravite turšiju po receptu naših nana i baka

Salata

Za savršen početak zime: Napravite turšiju po receptu naših nana i baka

Objavljeno na dan 02.12.2019 - 12:51 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


 

Zima je pokucala na vrata, pa je pravo vrijeme da se naprave veće količine turšije ili raznih verzija “hladne salate” koje ćemo trošiti tokom hladnih dana.

Sastojci:
– 9 kg povrća: kupus, paprika, zeleni paradajz,mrkva, luk…
– 1 l sirćeta
– 3 l vode
– 1 vinobran (10 g)
– 150 g soli
– 200 g šećera

Priprema:
Recept je za količinu od 9 kilograma povrća, ali tečnost je bila sasvim dovoljna za više od 10 kg.

Povrće dobro operite. Narendajte kupus, a papriku i zeleni paradajz izrežite na tanka rezanca, odnosno listiće. Sve stavite u jednu veću posudu i dobro izmiješajte.

Sirće, vodu, šećer, so i vinobran izmiješajte i odmah, na hladno, zalijte povrće. Malo promiješajte... Čini se da je malo tečnosti, ali već za 10-ak minuta povrće “padne”. Neka u tome stoji 24 sata. Vidjećete, poslije sve bude natopljeno.

Nakon 24 sata salatu stavljati u dobro oprane boce, (tegle, dunstflaše…). Bitno je dobro stisnuti, da u bocama NE OSTANE tečnosti. Teglice zatvoriti.


TAGOVI



KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!