Za spas bihaćke bolnice neophodno 13,5 miliona KM

Alarmantno stanje

Za spas bihaćke bolnice neophodno 13,5 miliona KM

Objavljeno na dan 23.08.2017 - 10:03 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba


Ukupna dugovanja Kantonalne bolnice su 13,5 miliona maraka , od čega je najveći dug prema dobavljačima. Posljednja afera oko vodosnabdijevanja bolnice još jedan je jasan signal da je stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi alarmantno, te da je pitanje dana ukoliko se nešto hitno ne poduzme, kada će njen rad biti obustavljen.

Ko snosi odgovornost za ovakvo stanje i može li se ono promjeniti pokušali smo doznati u resornom ministarstvu.
 
U  ministarstvu rješenje vide jedino u kreditnom zaduženju. S tim u vezi već su poduzete  određene  aktivnosti, kaže ministar Hazim Kapić, a direktor bolnice  Smail Dervišević potvrdio nam je da je o tome urađen eleborat i upućen ministarstvu.
 
Njime su obuhvaćena sva dugovanja bolnice, te podaci  i izjave  dobavljača ukoliko se radilo o sudskom sporu pod kojim uvjetima će se vršiti izmirenje duga.
 
Ministar Kapić naglašava da će se prvo ići u ‘prelamanje’ duga po sudskim presudama između Kantonalne bolnice i Zavoda zdravstvenog osiguranja, te očekuje da bi se ovaj materijal uskoro trebao naći pred skupštinskim zastupnicima.
 
Prelamanje ovog duga, tvrdi ministar Kapić je preduvjet za dalju realizaciju ukupnog duga bolnice, odnosno proceduru kreditnog zaduženja.
 
Problematika je kompleksna, dodaje,  ali ćemo raditi po uzoru na Zenicu, gdje je na sličan način uspješno riješena tamošnja bolnica.
 
Kako na sve ovo gledaju u Zavodu zdravstvenog osiguranja, nismo doznali jer je direktor na godišnjem odmoru.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!