Marketing USKinfo.ba
Zagrepčanka koja je pobjegla u ISIS promijenila ime jer se ne želi vratiti?

!

Zagrepčanka koja je pobjegla u ISIS promijenila ime jer se ne želi vratiti?

Objavljeno na dan 19.11.2019 - 09:26 | Izvor: USKinfo.ba | index.hr


Dora Bilić, Zagrepčanka koja je otišla u Islamsku državu, kako piše Slobodna Dalmacija, ne želi se vratiti te je zbog toga promijenila i ime.  

Ona i njena kći nalaze se u kampu Al-Hol.  

"Što se tiče sestre, ja ne znam točno što je njezin cilj, ali po svemu što vidim mislim da ne želi nigdje ići odavde. Ona želi novu državu i čeka je ovdje", glasila je poruka iz Al-Hola koju je dobio novinar Slobodne Dalmacije prošlih dana. Dodaje kako ona u kampu masira žene jer je po struci fizioterapeut, ali da se prestala družiti sa ženama s Balkana te se druži većinom sa Sirijkama.

S Dorom bi trebala biti i njezina kćerkica, stara između pet i šest godina, koju je dobila u braku sa Senadom Avdićem Čađom. 

Kako je ljetos objavila Slobodna Dalmacija, oni su se upoznali nakon što je ona završila školovanje u Londonu i završila u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog. Ubrzo su se vjenčali i prije sedam godina preko Sandžaka i Turske otišli u Siriju. U spomenutoj Raki, gdje se Dora upoznala s državljankom BiH, Avdić je poginuo tijekom jednog bombardiranja 2014. godine.

Sedam Hrvata u ISIS-u

Dora Bilić nije jedina hrvatska državljanka koja je završila u kalifatu. Prema izvješću Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) za 2018., tamo je boravilo ukupno sedam osoba s hrvatskom putovnicom, od čega dva muškarca i pet žena.

U izvješću objavljenom u junu nije naveden njihov identitet, nego samo da su obojica muškaraca poginula u sukobima na strani ISIS-a, dok se neke od žena nalaze u civilnim kampovima pod kontrolom kurdsko-arapskih snaga SDF u Siriji.

U kampu smješteno 70 hiljada ljudi

Al-Hol je kamp na sjeveroistoku zemlje u kojem živi više od 70 hiljada ljudi. Sirijci i Iračani čine značajnu većinu u kampu, gdje je 15-ak posto državljana trećih zemalja. Jedno od objavljenih izvješća humanitarnih organizacija navelo je da se radi o državljanima čak 62 zemlje. Prema podacima UN-ova ureda za koordinaciju humanitarnih napora, gotovo dvije trećine izbjeglica u kampu čine osobe mlađe od 18 godina, dok su 27 posto žene.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!