Zajednička akcija BiH i Srbije u borbi protiv ilegalnih migracija u okviru operacije 'Kajak'

BiH

Zajednička akcija BiH i Srbije u borbi protiv ilegalnih migracija u okviru operacije 'Kajak'

Objavljeno na dan 17.12.2019 - 11:48 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


 Tužilaštvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, u okviru operacije kodnog naziva “Kajak”, provodi aktivnosti u suradnji sa policijskim djelatnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a R Srbije (SBPOK) i Tužilaštvom za organizovani kriminal Srbije.

Aktivnosti su usmjerene na razbijanje i procesuiranje grupa za organizirani kriminal koje djeluju na području Srbije i Bosne i Hercegovine, a koje su organizirane radi krijumčarenja većeg broja ilegalnih migranata, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

Tijekom realizacije operacije “Kajak”, danas su policijski djelatnici SIPA na podučju Bratunca, lišili slobode jednu osobu, osumnjičenu da je član grupe za organizirani kriminal, koja je organizirana radi nezakonitog krijumčarenja i prebacivanja ilegalnih migranata sa područja Srbije u BiH, radi daljeg transporta prema zemljama EU. Osoba je osumnjičena za kazneno djelo –Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata iz članka 189a. KZ BiH.

Istodobno, u okviru ove akcije, na području R Srbije u koordiniranoj akciji policijski službenici SBPOK-a Srbije, lišili su slobode 6 osumnjičenih osoba, među kojima i osumnjičenog organizatora grupe. Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, izvršili su pretrese stambenog i poslovnih objekata koje koristi osumnjičeni iz BiH, te su izuzeti predmeti i dokazi koji će biti korišteni u okviru dokumentiranja i procesuiranja kaznenog djela. U okviru rada u ovoj međunarodnoj operaciji, potporu je pružio Policijski centar Jugoistočne Europe-SELEC, te je ostvarena suradnja Tužiteljstva BiH i SIPA sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH, Službom za poslove sa strancima BiH i MUP-om Republike Srpske. 

Foto: Ilustracija
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!