Zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona: Naknade za treće dijete, 2 360 000 KM za poljoprivredu

Redovna sjednica

Zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona: Naknade za treće dijete, 2 360 000 KM za poljoprivredu

Objavljeno na dan 19.05.2020 - 09:43 | Izvor: USKinfo.ba | VLADAUSK


U Bihaću je jučer zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona, na kojoj je, u skladu sa planiranim sredstvima u Budžetu Unsko-sanskog kantona za 2020. godinu za potporu demografskog razvoja, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike, donesena Odluka o isplati naknade za treće i svako naredno živorođeno dijete u Unsko-sanskom kantonu u 2020. godini.

Ovom Odlukom utvrđena je naknada za treće i svako naredno živorođeno dijete u Unsko-sanskom kantonu u 2020.godini u visini od 500 KM jednokratno. Pravo na naknadu ostvaruje roditelj djeteta sa prebivalištem u Unsko-sanskom kantonu a isplata naknada vršit će se posredstvom centara za socijalni rad Unsko-sanskog kantona.

Budžetom Unsko-sanskog kantona za 2020. godinu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike sredstva za potporu demografskog razvoja planirana su u iznosu od 200.000 KM.

Članovi Vlade USK prihvatili su mišljenje Ministarstva finansija o Inicijativi za izmjene i dopune Zakona o porezu na imovinu i porezu na naslijeđe i poklon, podnesenu od zastupnice u Skupštini Unsko-sanskog kantona Fatke Kulenović, te je materijal upućen Skupštini Unsko-sanskog kantona na dalje postupanje.

U Inicijativi su predložene slijedeće izmjene i dopune Zakona o porezu na imovinu i porezu na naslijeđe i poklon - dopuna Zakona o porezu na imovinu i porezu na naslijeđe i poklon na način da se doda novi član koji glasi: Porez na promet nekretnina se ne plaća kada državljanin Bosne i Hercegovine do 35 godina starosti, koji ima prebivalište na podrucju Kantona koji nema nekretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan ili kuću kojom rješava svoje stambeno pitanje i to za površinu do 20 m2 po članu porodičnog domaćinstva, a kojima se smatraju bračni drug i njihova maloljetna djeca.

Mladi ljudi do 35 godina, koji prvi put rješavaju stambeno pitanje, ovim izmjenama bi bili oslobodeni plaćanja poreza prilikom kupovine prve nekretnine, a u cilju poduzimanja demografskih mjera sa pozitivnim efektom usmjerenim na smanjenje iseljavanja stanovništva. Na osnovu navedenog Ministarstvo finansija smatra Inicijativu opravdanom.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je Odluku o prenamjeni sredstava , radi ublažavanja posljedica uzrokovanih koronavirusa (COVID -19) . Za poticaje u poljoprivredi i poljoprivrednoj proizvodnji prenamijenjena su sredstva u iznosu od 2 360 000 KM.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!