Zašto ambasador Srbije nije htio primiti notu od Hrvatske?

!

Zašto ambasador Srbije nije htio primiti notu od Hrvatske?

Objavljeno na dan 10.09.2019 - 10:25 | Izvor: USKinfo.ba | nezavisne.com


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo razlog što je ambasadorka Srbije u Zagrebu odbila da primi protestnu notu Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske.

Naime, srpsko ministarstvo tvrdi da je najprije hrvatsko Ministarstva spoljnih i evropskih poslova odbilo da primi notu Srbije, iako je srpska ambasadorka već imala zakazan sastanak na kome je to trebalo da učini.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije smatra da postupak Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske da zabrani ulazak i boravak delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a kome je prethodio pretres stvari članova delegacije, i koji je obrazložen nedostatkom odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdala svrha i uslovi boravka, najblaže rečeno, nije osnovan.

Završena načelna rasprava o dualnom modelu studija
Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bila je najavljena nadležnim organima Hrvatske", navodi se u noti srpskog MSP-a.

Kako se ističe u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ovakva odluka je u suprotnosti sa osnovnim načelima moderne Evrope, koja predviđa slobodu kretanja ljudi, pravo na očuvanje verske i nacionalne baštine, kao i odavanja poštovanja nevino stradalim pripadnicima jednog naroda.

"Ministarstvo spoljnih poslova Srbije još jednom ukazuje da 'neprimerenih postupaka' niti reakcija od strane 'srpskog političkog vođstva' nije bilo. Podsećamo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da komentariše komentare hrvatskog vrha koji su usledili nakon postupka hrvatskih organa. Republika Srbija ostaje posvećena unapredjenju stabilnosti regiona i dobrosusedskim odnosima i smatra da se oni mogu postići suštinskim razgovorima, a ne putem medija", kaže se u saopštenju.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!