Marketing USKinfo.ba
Zašto Dodiku smeta imenovanje Jasmine Ćosić Dedović za sutkinju u Hagu

PROCEDURE ZAVRŠENE

Zašto Dodiku smeta imenovanje Jasmine Ćosić Dedović za sutkinju u Hagu

Objavljeno na dan 21.05.2020 - 11:50 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Nakon tvrdnji člana Predsjedništva BiH o tome da nijedan organ u BiH nije dao saglasnost za kandidaturu Jasmine Ćosić Dedović za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH su ga demantovali.

Naime, Dodik je u pismu upućenom ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH istakao da je prijedlog kandidature Ćosić Dedović apsolutno neprihvatljiv te da "predstavlja omalovažavanje ne samo BiH, nego i samog ovog suda".

A za Dodika je ona neprihvatljiva jer je, kako tvrdi, bila dio odbrane Nasera Orića tokom procesa u Haškom tribunalu.

"Takva osoba nikad ne može imati našu saglasnost i o tome ću obavijestiti sve one koji glasaju o izboru sudija suda pravde u Hagu", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Međutim, iz Ministarstva vanjskih poslova su demantovali Dodika kazavši da je Ćosić Dedović VSTV BIH nedavno donio odluku da ona bude kandidat BiH za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. A izabrana je na osnovu javnog konkursa raspisanog 18. februara 2020. godine.

"MVP je na zahtjev Ministarstva pravde BiH proslijedilo 13. maja Ambasadi BiH u Hagu, prijavu kandidature sutkinje Jasmine Ćosić Dedović za izbor sudije u Međunarodnom krivičnom sudu. Ministarstvo pravde BiH je, uz svoj dopis, dostavilo MVP-u BiH i zvaničnu Odluku VSTV-a o imenovanju Ćosić-Dedović za kandidata BiH za poziciju sudije", naveli su iz MVP-a.

U svom obrazloženju, kažu, Ministarstvo pravde BiH je, između ostalog, istaklo da je prema Zakonu o primjeni Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom, definisano da državni organi BiH komuniciraju s Međunarodnim krivičnim sudom posredstvom Ministarstva pravde BiH, te da je istim zakonom propisano da VSTV BiH provodi postupak izbora sudija koji se predlažu kao kandidati BiH za imenovanje u Međunarodni krivični sud.

"Konsekventno, MVP BiH, u slučaju notifikacije kandidata BiH za poziciju sudije u Međunarodnom krivičnom sudu, ima samo ulogu diplomatskog posrednika između nadležnih institucija za izbor kandidata (VSTV-a BiH i Ministarstvo pravde BiH) i Sekretarijata Ugovornih strana Rimskog statuta", naveli su.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!