Zašto ne smijemo piti vodu iz plastične boce koja je stajala u autu?

Savjeti

Zašto ne smijemo piti vodu iz plastične boce koja je stajala u autu?

Objavljeno na dan 13.08.2019 - 11:25 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Ne ostavljajte vodu i druga pića u plastičnim bocama u automobilu koji je parkiran na suncu jer toplina može promijeniti sastav napitaka u njima, piše Zadovoljna.hr.

Zaključan automobil koji je parkiran na suncu tokom toplijih dana može biti izvor neočekivane opasnosti.

Naime, ako je temperatura zraka 30 Celzijevih stepeni, u automobilu će narasti na 45 stepeni nakon samo pola sata mirovanja.

U ljetnim mjesecima, pak, temperature dosežu između 50 i 70 stepeni.

Pri takvim ekstremnim temperaturama nije poželjno ni sjesti u automobil, a kamoli konzumirati piće iz plastične boce koja je bila u njemu.
Studije su pokazale da plastične boce pri zagrijavanju ispuštaju štetnu tvar bisfenol A koja u tijelu oponaša estrogen, uzrokuje hormonalnu ravnotežu, a povezuje se i s mnogim drugim bolestima poput pretilosti i dijabetesa.

Na visokim temperaturama plastična ambalaža uzrokuje i ispuštanje metala antimona, koji također može biti štetan za ljudski organizam.

Pridržavajte se opisa na deklaracijama pa napitke u plasičnim bocama čuvajte na hladnom i suhom mjestu te tako spriječite neočekivane neugodnosti i probleme za vaš organizam.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!