Zašto su djeca tako nestašna u blizini svojih majki i kako riješiti ovaj problem

BESKRAJNE MUKE

Zašto su djeca tako nestašna u blizini svojih majki i kako riješiti ovaj problem

Objavljeno na dan 04.11.2019 - 09:12 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Vaše dijete je divno kada je sa njim baka, tetka, kada je u vrtiću ili na igralištu, ali kada ste sami tu počinju beskrajne muke. Ako vam ovo zvuči poznato, nemojte misliti da je stvar u vama, djeca za takvo ponašanje imaju svoje razloge.

Naime, djeca imaju tendenciju lošeg ponašanja kada im je mama u blizini, a evo i zbog čega:

Natezanje je način komunikacije i tako vaše dijete zapravo kaže "Mama, trebam te!"

Svakom djetetu mama je prijeko potrebna i zbog toga postaju posebno emotivni kada je ona u blizini.

"Majke su prijeko potrebne djeci. Zbog toga će djeca često biti nestašna kako bi dobili pažnju svoje mame na bilo koji način", objašnjava stručnjakinja za roditeljstvo i obrazovanje Ann Corwin.

Djeca nemaju običaj da baš svima pokazuju emocije jer u većini ljudi nemaju povjerenje. Ako mislite da sve bedastoće vaše dijete sprema za vas, njegovu mamu, to zapravo nije istina. To što su nestašni pred vama to je način na koji vam pokazuju da vam vjeruju i da se osjećaju sigurno kada ste u blizini. Dakle, nestašluk je zapravo način na koji vaše dijete kaže: "Osjećam se sigurno i ugodno kad sam s tobom, mama."

Evo šta možete uradti ako vaše dijete sve nestašluke sprema isključivo za vas:

Zaključili smo da uopće nije loše kada se dijete loše ponaša pred vama. No stručnjaci savjetuju da ne tolerirate njihovo loše ponašanje. Djeca moraju naučiti da budu ljubaznija prema svojim mama i čuvati njihove živce netaknutima.

Prihvatite djetetove nestašluke i nemojte ih uzimati k srcu. Ako dijete pohađa vrtić ili ide u školu ono se mora lijepo ponašati cijeli dan, tek kada dođe kući može biti ono što zapravo jeste. Ukoliko je dijete previše nestašno u kući, ponudite mu neke alternative poput trčanja, zabave u dvorištu, ponudite mu da crta ili čita priče naglas.

Uostalom ako vaše dijete s tatom komunicira manje nego sa vama, sasvim je sigurno da će se prema tati ophoditi bolje. Stoga neke obaveze prebacite na partnera. Predložite mu da dijete okupa ili nahrani.

Osim toga ako je dijete dovoljno odraslo pokušajte razgovarati s djetetom i objasnite mu kako se osjećate. Dajte mu do znanja da njegovo ponašanje nije u redu. Pomozite svom djetetu da shvati da je mama uvijek tu da ih utješi i podrži, ali da i ona ima osjećaje i da ih treba poštovati.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!