Zašto većina američkih vojnih pilota nosi satove ''Garmin''?

!

Zašto većina američkih vojnih pilota nosi satove ''Garmin''?

Objavljeno na dan 30.10.2019 - 09:54 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Dopisnik američkog portala "The Aviationist" Tom Demerly istraživao je koje satove nose piloti borbenih aviona F/A-18 i F-35 i shvatio da većina nosi uređaje kompanije "Garmin".

Nakon tog članka nekoliko izvora se obratilo medijima i objasnilo da je to što je "Garmin" omiljeni brend među pilotima posljedica nesreće koja se dogodila u januaru 2018. godine.

Tom prilikom u kabini "E/A-18G Growler", na visini od 7,5 kilometara, za nekoliko minuta temperatura u kabini je pala na gotovo minus 20 stepeni, stvarajući kondenzaciju koja se pretvorila u gusti sloj leda koji je prekrio instrumentalne table.

Kada su bili praktično oslijepljeni i nisu mogli da se kreću, dva pilota su upotrebili satove „Garmin“ kako bi pratili kurs i kontrolisali visinu leta, prenosi Sputnik.
Piloti su uspjeli da bezbijedno slete, iako su zadobili povrede od smrzavanja.

Srećom po njih, prije nesreće bili su među prvim vojnim pilotima koji su dobili američke pametne satove. Prvo su dobili model „Phoenix 3“, ali, s povećanjem popularnosti tih satova među pilotima, kompanija je razvila nekoliko modela posebno za njih: „D2 Bravo Pilot“, "D2 Charlie", "D2 Delta PX" i seriju MARQ.

Svi su opremljeni GPS navigacijom i topografskim mapama. Najnapredniji modeli čak su u stanju da mjere nivo kiseonika u krvi. Te satove koriste i piloti izviđačkih aviona U-2.

Dva najskuplja modela „MARQ Commander“ i „Aviator“ u SAD-u se prodaju za po 1.950 dolara.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!