Zatvorenik oslobođen nakon 42 godine provedene u zatvoru zbog ubistava koje nije počinio

Slučaj iz Missourija

Zatvorenik oslobođen nakon 42 godine provedene u zatvoru zbog ubistava koje nije počinio

Objavljeno na dan 24.11.2021 - 08:43 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Šezdesetdvogodišnji Kevin Strickland iz Missourija pušten je na slobodu nakon što je u zatvoru proveo 42 godine zbog trostrukog ubistva koje nije počinio.

Strickland je uhapšen kada je imao samo 18 godina, a za trostruko ubistvo koje nije počinio osuđen je u junu 1979. godine. Ovo je najduža zatvorska kazna koju je u Missouriju odslužila nevina osoba, ali zbog zakonskih odredbi vjerovatno neće dobiti nikakvu finansijsku kompenzaciju.

Prema zvaničnim podacima, ovo je sedma zatvorska kazna po dužini koju je odslužila nevina osoba u SAD-u.

Missouri daje odštetu zatvorenicima koji su oslobođeni nakon DNK dokaza, a ne nakon svjedočenja očevidaca.

Strickland je osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti za uslovno oslobađanje nakon što je povezan sa pljačkom kuće u Kansas Cityju u aprilu 1978. godine, kada su ubijene tri osobe, Sherrie Black (22), Larry Ingram (22) i John Walker (20). Četvrta osoba u kući bila je Cynthia Douglas (20) koja je povrijeđena te je preživjela jer se pravila mrtvom.

Policija je uhapsila Stricklanda i potom prisilila Douglas da ga optuži. On je tvrdio da je bio kod kuće u vrijeme ubistava te da je gledao TV, a fizičkih dokaza protiv njega nije bilo.

Ipak, godinama kasnije, Douglas je rekla da zna više o zločinu te da je spremna svjedočiti u korist Stricklanda, no u međuvremenu je umrla. Ipak, svjedočile su njena majka, sestra i kćerka te su rekle da je ona prvobitno označila pogrešnu osobu kao počinitelja ubistava. Time je Strickland oslobođen nakon 42 godine provedene iza rešetaka zbog ubistava koje nije počinio.

 TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!