Zavirili smo u materijal posebne sjednice NSRS: Od Kutiljera i Trumpa do bonskih ovlaštenja i SDA

DANAS U BANJOJ LUCI

Zavirili smo u materijal posebne sjednice NSRS: Od Kutiljera i Trumpa do bonskih ovlaštenja i SDA

Objavljeno na dan 11.11.2019 - 07:51 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Narodna skupština Republike Srpske danas će na posebnoj sjednici razmatrati "Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH i utjecaju na položaj i prava Republike Srpske". Tako je nazvan materijal koji je dostavljen svim entitetskim parlamentarnim strankama.

Radni materijal o kojem će se zasigurno raspravljati cijeli dan već je naišao na oštre kritike članova opozicionog SDS-a i PDP-a. Oni su ga nazvali sramotnim i ispod svakog nivoa te istakli da nisu učestvovali u izradi niti pripremi sjednice.

Prvi čovjek SDS-a Mirko Šarović je podsjetio da je priča o posebnoj sjednici krenula nakon stranačke deklaracije SDA, a da su gromoglasne najave završile samo u fragmentima materijala za posebnu sjednicu. S druge strane vladajuće strukture očekuju jedinstvo svih stranaka i usvajanje zaključaka.

Kratkim pregledom radnog materijala može se zaključiti da će poslanici krenuti od "Presjeka okolnosti koje su stvorile dejtonsku BiH" kroz Kutiljerov plan iz 1992. godine, preko rata do postizanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zatim na red dolazi Aneks 4. kojeg su kreatori ovog materijala nazvali "američkim receptom za BiH", preko nadležnosti entiteta i ustavnog uređenja BiH uz niz citiranja osoba koje su bile uključene u političke procese.

Zanimljivo bi moglo postati u dijelu pod naslovom "Neustavne intervencije u Ustav BiH, urušavanje dejtonske strukture i derogiranje prava Republike Srpske garantovanih međunarodnim sporazumima". U tom dijelu će biti govora o promjenama koje su nametnute odlukama visokog predstavnika i tzv. "nezakonitostima bonskih ovlaštenja".

Zatim na red dolazi i deklaracija Stranke demokratske akcije odnosno njihovo viđenje Ustava BiH i uređenja zemlje. Nakon što se "svari" taj dio na red dolaze i "Ostale aktivnosti na sprovođenju bošnjačke agende" gdje svoj dio imaju i opozicione stranke iz Republike Srpske - SDS i PDP.

U radnom materijalu se spominje i blokada formiranja vlasti na državnom nivou, kao i pitanje saradnje sa NATO savezom uz taksativno i hronološki nabrojane važne činjenice i datume euroatlantskog puta BiH. I tu su na udaru SDA, SDS i PDP i njihovi zvaničnici.

U trećem poglavlju predviđena je rasprava na temu "Obaveza institucija RS da stanu u zaštitu vladavine prava i dejtonskih principa kao jedinog mehanizma očuvanja državne zajednice i garanata prava srpskog i drugih naroda koji čine BiH". Bit će govora o posvećenosti principima Dejtonskog sporazuma, zaštiti ustava.

Konačno dolazimo do još jednog vjerovatno zanimljivog dijela pod naslovom "Povlačenja iz iznuđenih i nefunkcionalnih političkih dogovora (sporazuma) koji nanose štetu entitetima". Taj dio će biti posvećen Upravi za indirektno oporezivane (UIO) i drugim institucijama iz kojih je lider SNSD-a Milorad Dodik najavio povlačenje.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i predsjednica RS-a Željka Cvijanović kazali su kako očekuju da će biti usvojeni zaključci pomoći u prevazilaženju krize u funkcionisanju vlasti na nivou BiH, a sve kroz "duh sabornosti i sloge stranka iz RS-a" uz poziv da se stranačke razlike ostave po strani.

Na današnjoj sjednici se očekuju i obraćanja svih lidera političkih stranka u RS-u među kojima je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Kompletan materijal možete pročitati OVDJE.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!