Zdravko Tomac: Putin preko Dodika želi izazvati sukob i destabilizaciju BiH i Hrvatske

BiH

Zdravko Tomac: Putin preko Dodika želi izazvati sukob i destabilizaciju BiH i Hrvatske

Objavljeno na dan 08.12.2016 - 11:32 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


Prof. dr. Zdravko Tomac (79) u doba SFRJ bio je jedan od najuglednijih teoretičara socijalizma, a pored brojnih dužnosti, bio je i jedan od kreatora posljednjeg Ustava iz 1974. kojim se decentralizacijom pokušala spasiti bivša država.

Autor: Predrag Zvijerac

U svom izuzetno bogatom životu prošao je, između ostalog, put od solidno odgojenog katolika, preko ateiste i marksiste do duboko religioznog katolika o čemu je, pored desetaka ostalih, napisao i knjigu “Obraćenje (od komunista do vjernika)”.

Profesor Tomac, koji je bio i dio Vlade RH i zastupnik u Saboru RH, u razgovoru za Faktor je kazao da je još 1993. napisao knjigu “Tko je ubio Bosnu?” u kojoj je, kaže, argumentirano stao u čvrstu odbranu prava naroda da BiH bude slobodna, jedinstvena, cjelovita i demokratska država. Kaže da je u to vrijeme bilo raznih teorija, pritisaka pa i akcija da se vodi neka druga politika prema našoj zemlji.

- Hrvatska je odustala od posebnih odnosa sa Federacijom BiH - iako je kao i Srbija sa Republikom Srpskom, po Dejtonu, imala pravo na takve odnose - želeći da vodimo politiku sa cjelovitom BiH – naglasio je Tomac.

ARBiH, HVO i HV se žele proglasiti zločinačkim

Posljednjih mjeseci iz dvije države čuju se izjave koje ne doprinose razvoju odnosa. I Tomac kaže da u Hrvatskoj prepoznaju jednu “neprijateljsku djelatnost” u BiH protiv Hrvatske, ali krivce ne vidi u Zagrebu, Sarajevu i Mostaru, već negdje drugo.

- Republika Srpska ne priznaje Sud i Tužilaštvo BiH. Međutim, u posljednje vrijeme idu fabricirane istrage i optužnice ne samo protiv bivših oficira HVO-a već i HV-a, među kojima i ministra odbrane Damira Krstičevića. Naglašavam, to je u Hrvatskoj primljeno kao pokušaj velikosrpske politike podržane Rusijom i Srbijom da se destabilizira BiH i Hrvatska i naruše naši prijateljski odnosi – kazao je Tomac za Faktor.

Smatra kako je krajnji cilj Srbije i Republike Srpske promjena istine o velikosrpskoj agresiji i da se Hrvatska želi od prijatelja napraviti neprijateljem.

- Armija RBiH, HVO i HV su zajedno srušili velikosrpsku agresiju. Sad se naše vojske žele proglasiti zločinačkim. Očito je da se tu ne radi o progonu ratnih zločinaca, kojih ima, već se radi o vrlo opasnoj velikosrpskoj politici – kazao je Tomac. On zamjera i “jednom dijelu bošnjačke politike” za koji tvrdi da je “napravio savez sa srpskom i ruskom politikom” i da “želi spriječiti ulazak BiH u EU i NATO”.

- Putin se preko Milorada Dodika infiltrira na Balkan i ponovo pomaže velikosrpsku politiku. Zašto se u Sarajevu zaboravlja da je Hrvatska čvrsto stala i protiv Dodikovog referenduma – pita se Tomac.

Iskrene namjere Plenkovića i Grabar-Kitarović

U tom kontekstu Tomac vidi i posjetu Andreja Plenkovića, prvu nakon što je izabran za premijera RH kao i stavljanje BiH u fokus hrvatske vanjske politike. Smatra i kako je jako puno razloga, od geopolitičkih do ekonomskih, zašto za Hrvatsku nema važnije države od BiH, jednako kao što smatra i da za BiH nema važnije države od Hrvatske, te da nijedna vlada u ove dvije države ne smije zanemariti tu činjenicu.

- Namjere premijera Plenkovića bile su iskrene i Hrvatska se, kao članica NATO-a i EU-a, ponudila da učini sve što može da BiH na svom putu prema NATO-u i EU ide što brže. Ispostavilo se, opet, da u BiH imamo najmanje četiri različite politike i interesa. RS se, po mom mišljenju, vezala za Rusiju, što je veliki problem i Srbi su to shvatili kao neprijateljski čin Hrvatske. Bošnjaci su podijeljeni pa ni kod nekih Bošnjaka Plenkovićeva inicijativa nije dobro prihvaćena – kazao je Tomac za Faktor.

Dodao je da i u Hrvatskoj postoje razlike između političkih struktura, ali da nema kolebanja oko BiH koju žele kao snažnu, cjelovitu i demokratsku državu, članicu NATO-a i EU-a u kojoj će sva tri naroda biti ravnopravna.

- Premijer Plenković je bio ne uvrijeđen, već zaprepašten jer je došao u Sarajevo ponuditi svu moguću pomoć, a to je onda ocijenjeno tako kako je ocijenjeno. Seksistički, necivilizacijski napad na predsjednicu RH na jednoj bh. televiziji je nešto što izaziva zgražanje i razočarenje. Pa onda te optužnice kojima se želi promijeniti istina o velikosrpskoj agresiji. Bez saveza ARBiH, HVO-a i HV-a ne bi bilo BiH – kazao je Tomac.

Barryjev zakon je korijen zla

Što se tiče ravnopravnosti tri ustavotvorna naroda, Tomac primjedbe hrvatskih stranaka u BiH i službenog Zagreba smatra opravdanim. Navodi da je već došlo do “promjene Dejtona bez formalne promjene”, da su Hrvati nakon Dejtona postepeno gubili svoju poziciju i sve više dolazili u podređen položaj i da je zapravo to izazivalo tenzije.

- Zato pozdravljam ovu odluku Ustavnog suda BiH koji je priznao da je hrvatski narod izbornim sistemom doveden u poziciju da drugi narod može bitno utjecati na izbor hrvatskih predstavnika u Dom naroda FBiH i Predsjedništvo BiH – kazao je Tomac.

On navodi da se zadnji put u Zagrebu raspravljalo na strateškom nivou 2002. i 2003. kad je on bio predsjednik Odbora za vanjsku politiku Sabora RH. Tad su se, kazao je, jako suprotstavljali amandmanima (bivšeg šefa Misije OSCE-a u BiH Roberta) Barryja iz 2000. kojim je omogućeno da delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH, bez obzira na njihovu nacionalnost, mogu predlagati i birati svi zastupnici u skupštinama kantona FBiH.

- Taj zakon je bio početak svih sukoba i korijen zla. Ja sam vodio hrvatsku parlamentarnu delegaciju i tad sam u Sarajevu razgovarao i s predsjednikom Alijom Izetbegovićem. Objašnjavao sam kakve će kobne posljedice imati taj zakon koji je faktički omogućio da Bošnjaci izaberu ili bitno utječu na izbor hrvatskih predstavnika – kazao je Tomac.

On kaže da se hrvatska predsjednica i Vlada sad vraćaju na taj problem i da nema spora da Hrvatska podržava cjelovitu BiH, ali i da insistiraju na unutrašnjoj demokratizaciji i ravnopravnosti te popravljanju, kako je kazao, poražavajućeg položaja Hrvata u BiH. Navodi i da je predlagao te da bi se uskoro mogla i održati posebna sjednica Sabora RH na kojoj će se analizirati problemi u BiH i donijeti jasna strategija čiji će naglasak biti što je moguće bolji prijateljski odnos s BiH.

Koordinacija Zagreba i Brisela

Hrvatska je zemlja članica NATO-a i EU-a i dio je zajedničke evropske vanjske i sigurnosne politike. Tomac podsjeća da hrvatska predsjednica dolazi iz NATO-a, a premijer iz EU-a.

- Tamo su imali značajne pozicije i ugled. Sigurno je da su oni po svojoj strukturi povezani s briselskim strukturama i da pripadaju njima te da vode tu politiku čvrstog vezivanja hrvatske politike za EU i NATO – kazao je Tomac. Ukazuje i na činjenicu da je Hrvatska odabrala stranu i kad je u pitanju podrška Ukrajini, budući da je iz Rusije, pa i iz Hrvatske, Plenković zbog te podrške žestoko napadnut.

- Ukrajinci su tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH bili uz nas. Među prvima su nas priznali. Pomagali su nam kad smo bili prepušteni agresorima koji su nas ubijali kao glinene golubove. Sad to zaboravljamo, puštamo Rusiju da vodi imperijalističku politiku u Ukrajini i BiH. Mi jesmo mali, ali svoju snagu možemo dokazati načelima, istinom, a ne smijemo zaboravljati da je Rusija stajala iza Miloševića i velikosrpske politike – naglasio je Tomac.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!