Marketing USKinfo.ba
Zdravstvene ustanove u Tuzlanskom kantonu dobit će opremu vrijednu 900.000 KM

NAJVIŠE IDE U UKC TUZLA

Zdravstvene ustanove u Tuzlanskom kantonu dobit će opremu vrijednu 900.000 KM

Objavljeno na dan 25.03.2020 - 06:34 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Vlada Tuzlanskog kantona na posljednjoj vanrednoj sjednici donijela je saglasnost na odluku Kantonalnog štaba civilne zaštite kojom se izdvaja 900.000 KM za nabavku medicinske i zaštitne opreme za zdravstvene ustanove. Kako je potvrđeno za Klix.ba, najveći dio pomoći namijenjen je Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Spomenutih 900.000 KM sredstva su iz posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, a predviđena je nabavka specificirane medicinske opreme, zatim zaštitne opreme i zaštitnih sredstva, a koja su utvrđena kao prioriteti u pogledu potreba zdravstvenih ustanova s područja Tuzlanskog kantona.

"Od svih zdravstvenih ustanova s područja Tuzlanskog kantona zatražili smo da nas obavjeste o tome koja im oprema nedostaje. Riječ je o zaštitnoj i nephodnoj medicinskoj opremi, kao što su respiratori, orošivači, zamagljivači i slično. Jedan dio sredstava će ići za nabavku zaštitne opreme za zdravstvene radnike, a drugi dio je namijenjen za medicinsku opremu, najvećim dijelom za Univerzitetski klinički centar u Tuzli", kazala je za Klix.ba ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Iz Vlade Tuzlanskog kantona za Klix.ba je potvrđeno da je s ciljem prevazilaženja trenutne epidemiološke situacije ranije izdvojeno okvirno 200.000 KM za nabavku medicinske opreme i dezinfekcijskih sredstava.

Također, za Kantonalnu direkciju robnih rezervi je iz budžeta osigurano 100.000 KM. Uz ranije spomenutih 900.000 maraka, Kantonalna vlada dosad je ukupno izdvojila 1,2 miliona KM za pomoć u vremenu epidemije koronavirusa.

Vrijedi kazati da se u Tuzlanskom kantonu trenutno pod mjerom samoizolacije nalaze 5.072 osobe, a urađena su 92 testiranja na koronavirus. Svi rezultati dosad su bili negativni. Izolatoriji za potencijalno zaražene osobe su spremni, a trenutno UKC Tuzla raspolaže sa 52 respiratora.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!