Zdravstveni radnici danas protestuju u Sarajevu: Jednaka prava svima ili generalni štrajk

ŽELE KOLEKTIVNI UGOVOR

Zdravstveni radnici danas protestuju u Sarajevu: Jednaka prava svima ili generalni štrajk

Objavljeno na dan 10.06.2021 - 10:51 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zdravstveni radnici će danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo održati proteste zbog nepotpisivanja novog Granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva.

Protest će biti održan od 11:00 do 14:00 sati, a kako je za Klix.ba kazao dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, odlučili su izaći na ulice jer treću godinu zaredom nema kolektivnog ugovora, a dogovori koji su se privodili kraju još nisu potvrđeni.
"Ja sam u petak bio na sastanku s ministrom Harisom Vranićem te se nismo mogli dogovoriti zbog nedostajućih 1,5 miliona KM. Zapravo, što kasnije s nama potpišu granski kolektivni ugovor, u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS ostat će više novca. Dakle, ne date ljudima koeficijente 2017., date 2018., ne date 2019., 2020., već smo potrošili pola 2021. godine i sav taj novac koji nisu dali je potrošen u druge namjene. Preko leđa uposlenika u zdravstvu ide nabavka vakcina, opreme, onih devet miliona KM što su prošle godine na Skupštini KS izdvojili iz fonda zavoda i dali UNDP-ju novac da nabavljaju što je potrebno za vrijeme pandemije", naveo je Selimić.Kako kaže, mnogo je nejasnoća i nedorečenosti, jer po zakonu je jasno gdje novac fonda ide, a s druge strane, vlast se mijenja, a situacija nikako.

"Svi znaju da su zdravstveni radnici bili i više nego korektni i pošteni. Stupili smo u štrajk u septembru 2019. i radili smo čak 90 posto, a sve kako ne bismo oštetili građane koji nas plaćaju. Oni izdvajaju novac za zdravstvo, od čega mi dobijamo plate. Nakon toga opet vlast kaže da nemaju novca, a on se troši u druge svrhe pa se tako iste godine kada nam to kažu potpisuju kolektivni ugovori s drugim strukovnim sindikatima", naglasio je.

Dalje je istakao da su mnoge stvari s nadležnima u KS dogovorene kada je riječ o kolektivnom ugovoru, međutim, ostalo je mnogo nedorečenosti.

"Nekada je neka vlast digla od saudijskog fonda kredit za izgradnju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Vlada koja se tada zadužila je trebala to otplaćivati iz budžeta, ali je Skupština KS donijela odluku, koja se kosi sa svim zakonima, da se taj kredit i njegovo otplaćivanje prebaci na zdravstveni fond. Do 2034., svake godine daje se iz fonda 1,5 miliona KM na otplatu tog kredita. Sva izgradnja, nabavke i opremanje zdravstvenih kapaciteta ide iz budžeta, a ne fonda, ali eto, kod nas nije tako pa nam na kraju kažu da nemaju novca za kolektivni ugovor", ispričao je Selimić.Na kraju je kazao da će današnjim protestima poručiti vladi da žele ispunjenje zahtjeva zdravstvenih radnika te da se mora osigurati novac za "heroje u bijelom".

"Osim toga, štrajk koji traje će se pojačati, jer ukoliko smo dosad radili u 80 posto kapaciteta i ispunjavali svakodnevne obaveze, sada ćemo raditi samo onoliko koliko nas ugovor obavezuje u slučaju generalnog štrajka. Dakle, to je ružno i u tom slučaju najviše ispaštaju građani koji nas plaćaju, ali ništa nam drugo ne preostaje, jer, evo, vlasti se mijenjaju, a naše stanje ostaje isto. Ova agonija se mora završiti", poručio je na kraju Selimić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!