Zdravstveni radnici u USK traže isplatu decembarske plate:''Žrtve smo politike''

USK

Zdravstveni radnici u USK traže isplatu decembarske plate:''Žrtve smo politike''

Objavljeno na dan 14.01.2022 - 08:12 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com / Foto: N1


Više od 2.100 zdravstvenih radnika u Unsko-sanskom kantonu (USK)  su na jučerašnjim sindikalnim okupljanjima i sastancima zahtijevali hitnu isplatu decembarske plate.

Isplate sredstava zdravstvenim radnicima blokirane su zbog nefunkcionisanja kantonalne skupštine, odnosno neusvajanja ovogodišnjeg budžeta ili Odluke o privremenom financiranju, te Financijskog programa i plana Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.

Naglašeno je i kako će sve sindikalne organizacije u protivnom vrlo brzo krenuti sa zakonskom procedurom traženja radničkih prava.

“Mi smo po ko zna koji put žrtva političkih ‘igara’, prepucavanja i politikanstva. Zbog sitnih interesa naših nesavjesnih političkih predstavnika, u pitanje je dovedena egzistencija više od 2.000 zdravstvenih radnika. Tražimo hitno rješavanje ovog problema i omogućavanje redovnih isplata naših plata. U suprotnom ćemo biti prinuđeni na ono što nikako ne želimo u ovoj situaciji, a to je naravno generalni  štrajk “ , kazao je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” Elvir Hrustanović.

Sindikalni predstavnici posebno su apelovali na četvoricu doktora medicine, koji su u aktuelnom sazivu skupštinskih zastupnika.

“Naravno da se prvo njima obraćamo za pomoć, jer to su ljudi koji s nama svakodnevno rade i znaju kroz šta prolazimo u posljednje dvije godine. Apelujemo i na njih, ali i na ostale zastupnike. Nedopustivo je da zbog toga što se oni ne mogu dogovoriti i formirati skupštinsku većinu, ispaštamo mi i naše porodice. Prvenstveno zbog naših pacijenata i trenutne situacije, nadam se da nas političari neće primorati da generalnim štrajkom tražimo svoja prava”, kaže glavni medicinar Specijalističke ambulante u Kantonalnoj bolnici Safet Sulić.

Sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona na kojoj će se raspravljati o ovoj problematici, zakazana je za srijedu, 19. januar, a svoj dolazak pred skupštinsku salu najavili su i brojni zdravstveni radnici.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!