Zelenika: Šta su to Jelavić i Čović uradili za Hrvate?

BiH

Zelenika: Šta su to Jelavić i Čović uradili za Hrvate?

Objavljeno na dan 25.05.2017 - 12:56 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


Da se stav HDZ-a 1990 u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH značajno razlikuje od stava HDZ-a BiH, odnosno prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH koje je HNS uputio u parlamentarnu proceduru, potvrdila je još jednom Diana Zelenika, zastupnica HDZ-a 1990 u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ona je u intervjuu za Dnevni list kazala da se na Predsjedništvu HNS-a čak nije ni glasalo o prijedlogu koji je kao zvaničan otišao u proceduru, što potvrđuje konstatacije da iza HNS-ovog prijedloga zapravo stoji isključivo HDZ BiH i potreba te stranke da izmjenama izbornog zakonodavstva osigura sigurniju poziciju te stranke u institucijama vlasti.

- Moja stranka, ovo moram ponoviti po hiljaditi put, je za cjelovite Ustavne promjene države BiH. Stanje s dva entiteta, tri naroda je neodrživo i bilo je u startu nazvano privremenim-prijelaznim rješenjem! Promjene Izbornog zakona također smatramo prijelaznim rješenjem, nužne su naprijed spomenute promjene. Na predsjedništvu HNS-a naš predstavnik, predsjednik stranke gospodin Ilija Cvitanović, iznio je naš prijedlog koji se značajno razlikuje od onog što je otišlo, ponavljam bez glasanja, u proceduru. Prijedlog HDZ-a 1990 je napravljen sa mnogo više empatije prema Hrvatima Posavine, Zeničko-dobojskog kantona, Sarajeva i drugih sredina u kojima su Hrvati historijski bili značajno brojniji nego danas. Ne prihvaćamo nikakve promjene Izbornog zakona, ako isti ne uključuje hrvatsku i bošnjačku izbornu jedinicu na prostorima sadašnje Republike Srpske. Samo takav, koliko toliko cjelovit Izborni zakon, odobravamo. Naravno, opet naglašavam kao prijelazno rješenje, koje bi u konačnici možda i ubrzalo put prema željenoj i nužnoj promjeni državnog Ustava – kazala je Zelenika.

Zastupnica HDZ-a 1990 se osvrnula na hrvatske zvaničnike koji su u posljednje dvije decenije obnašali funkcije u BiH, ali i članove Predsjedništva BiH "po mjeri Hrvata", kako je Zelenika nazvala Antu Jelavića i Dragana Čovića.

- Samo mi recite šta su korisno napravili za hrvatski narod i za BiH kao državu? Često sam i ja prozivala gospođu Borjanu Krišto, koja je potpisala onaj skandalozni zakon iz 2009. godine, a odnosi se na branitelje. Treba li podsjetiti, koji su to predstavnici vlasti tada podigli ruku za taj zakon? Opet mislim na Hrvate i to iz svih stranaka koje su tada učestvovale u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Tu ne amnestiram ni tadašnje članove svoje stranke. Da li je to državna politika sa nacionalnom odgovornošću? Gdje su sada ti političari? Gospodo, vi ste ih birali, na vlasti su! Omogućili ste, poslije svega, jednom Boži Ljubiću legitimitet da vas predstavlja u državnom Saboru Republike Hrvatske. Jeste li mu ikada pročitali ratni i politički put? U taj isti Sabor, mi branitelji smo delegirali generala Glasnovića i na prvoj braniteljskoj istini, pustili ste da ga proglase izdajnikom. Ko? Pa HDZ-ovi lideri i njihovi poslušnici. Sramota, a branitelji šute, šute upravo kao i saborske mumije Ljubić i Raguž. Da, sramota. Samo se pitam do kada će branitelji misliti da im ovi pakeri ratnih zločina neće čestitku izručenja poslati i u Hrvatsku i u Njemačku – zaključila je Zelenika.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!