Marketing USKinfo.ba
Željana Zovko bi mogla postati specijalna predstavnica EU za BiH umjesto Cristiana Dan Prede

HRVATSKA ZASTUPNICA

Željana Zovko bi mogla postati specijalna predstavnica EU za BiH umjesto Cristiana Dan Prede

Objavljeno na dan 19.09.2019 - 07:32 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U Evropskoj uniji trenutno traje preraspodjela pozicija i mandata nakon izbora. Sastavlja se nova izvršna vlast (Evropska komisija), formiraju se odbori, razna tijela i slično. Ono što je interesantno za BiH jeste da bi HDZ-ova zastupnica Željana Zovko mogla biti imenovana za predstavnicu EU za BiH.

Naime kako saznajemo od izvora u Evropskom parlamentu ime Željane Zovko ozbiljno se spominje za potencijalnu kandidatkinju za poziciju specijalne izvjestiteljice za BiH.

Ona bi u tom slučaju naslijedila dosadašnjeg izvjestitelja Cristiana Dan Predu.

Kako saznajemo i Zovko je iznimno zainteresirana za imenovanje na tu funkciju. Ipak, postavlja se pitanje koliko bi to bio mudar i osmišljen potez Evropske unije, ako se znaju neki raniji stavovi zastupnice Zovko, a naročito u kontekstu podrške tzv. Herceg Bosni i osuđenoj Šestorci za UZP tokom rata u BiH.
Zovko je zastupnica Hrvatske (HDZ) u Evropskom parlamentu, a poznata je po tome što je javno slavila godišnjicu osnivanja paradržavne tvorevine presuđene u Haškom tribunalu tzv. Herceg Bosne.

Zanimljivo je također da su čelnici EU u sada već bivšem mandatu Federica Mogherini i Johannes Hahn u julu ove godine zajednički osudili veličanje ratnih zločinaca, kazavši da tome nema mjesta u EU.

Poručili su da se od svih političkih lidera očekuje da poštuju presude sudova i da se suzdrže od izjava i djela koja bacaju sumnju na nezavisnost ili nepristrasnost procesa donošenja presuda.

U tom kontekstu je zanimljivo pratiti trenutni razvoj političkih odnosa u EU i moguće imenovanje Željane Zovko za specijalnu izvjestiteljicu za BiH.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!