Željana Zovko: Erdogan mora odgovarati pred međunarodnim krivičnim sudom

GOVOR U STRAZBURU

Željana Zovko: Erdogan mora odgovarati pred međunarodnim krivičnim sudom

Objavljeno na dan 24.10.2019 - 07:14 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko održala je govor na plenarnoj sjednici u Strazburu u sklopu rasprave o vojnim operacijama Turske u sjeveroistočnoj Siriji i njihovim posljedicama.

Tokom govora Zovko je naglasila kako nije dovoljno zamrznuti sredstva za civilno društvo kojeg Turska treba više, nego snažna i moralna opomena. Svi oni koji čine pokolj i etnički raseljavaju stanovništvo moraju odgovarati pred međunarodnim kaznenim sudom, zaključila je Zovko.

"Izuzetno je teško i emotivno govoriti o ovome što Turska čini s obje strane svoje granice, toliko godina nakon velikih masakra koji su se dešavali na zapadnom Balkanu i nakon vijesti koju smo primili da neće biti dalje mira i stabilnosti na području u kojem Turska itekako ima svoj snažan utjecaj", kazala je.

Ona smatra da zamrznuti sredstva nije dovoljno.
"Mi možemo kazniti samo civilno društvo, Turskoj za to ne trebaju sredstva, Turskoj treba jaka i moralna opomena da ovo što čini nije dobro. Ovo što čini nije moralno dobro, Erdogan mora odgovarati pred međunarodnim krivičnim sudom", smatra Zovko.

Zastupnica u EP je kazala da svi oni koji čine masakr i etnički raseljavaju stanovništvo nakon što je to isto učinjeno u Srebrenici i u Vukovaru i htjelo biti učinjeno u Bihaću, moraju biti odgovori pred onima koji će im suditi, znači međunarodni krivični sud mora biti uspostavljen za zločine koje oni čine.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!